© Mohamed Toukabri

Mohamed Toukabri | The Upside Down Man (The son of the road)

Data:
donderdag 4 okt 2018 - 20:30 Bestel Tickets
vrijdag 5 okt 2018 - 20:30 Bestel Tickets


Locatie: Grote Zaal

Voor mij is de tussenzone een constructieve ruimte. Het is een ruimte waar je geen keuzes hoeft te maken (...) In die tussenruimte groeide mijn dans, tussen oost en west.”
- Mohamed Toukabri

Met zijn eerste solovoorstelling, The Upside Down Man, voegt de jonge Tunesische choreograaf Mohamed Toukabri een eigen stem toe aan de vaak tumultueuze discussies rond migratiepolitiek en –problematiek. Tien jaar nadat hij naar P.A.R.T.S. (Performance and Research Training School) in Brussel kwam, bevindt zijn wereld zich niet hier òf daar, wel in de verrijkte tussenzone van hier én daar – tussen culturen, kunstdisciplines en danstalen.

Zijn in-between zone verleent ruimte aan poëzie en spiritualiteit, vanuit een kern van doodsimpele en daarom des te universelere menselijkheid. Het podium is in The Upside Down Man tegelijk woonkamer en laboratorium, de plek waar Mohamed Toukabri onze westerse blik op de moslimcultuur onderuithaalt.  In plaats daarvan zet hij zijn hoogsteigen in-between zone neer, ergens tussen zijn verwesterde moslimachtergrond in Tunis en het wereldburgerschap dat Europese hedendaagse dans hem biedt.

The Upside Down Man pareert ontwapenende, autobiografische tekst met gesofisticeerde danstaal - laverend tussen Toukabri’s bronnen van breakdance uit Tunis, het doordachte bewegingsonderzoek uit P.A.R.T.S., en de lyriek uit zijn samenwerking met Sidi Larbi Cherkaoui. Een amalgaam dat hij injecteert met kristalheldere balletlijnen.

Toukabri was vorig seizoen te zien bij Monty in Forever van Needcompany.

CREDITS
Concept en performance/ Mohamed Toukabri | Tekst/ Mohamed Toukabri, Ines Ghannoudi | Dramaturgie: Diane Fourdrignier | Componist: Kevin Strauwen | Technisch directeur: Gwen Laroche | Artistieke ontwikkeling: Eva Blaute