programma

20, 24.11

Wunderbaum | Looking for Paul

Wunderbaum | Looking for Paul

20u30

Inez van Dam woont op de Oude Binnenweg in Rotterdam, recht tegenover het controversiële standbeeld ‘Santa Claus’ – de zogenaamde “Kabouter Buttplug” – van kunstenaar Paul McCarthy uit LA. Inez haat het gesubsidieerde (!) beeld en daarom ook Mc Carthy.

Vanuit een fascinatie voor het onderwerp “kunst in de openbare ruimte” en voor het werk van Paul McCarthy, kwam het Nederlandse gezelschap Wunderbaum op het idee een voorstelling te maken over de Rotterdamse Inez van Dam. Ze besloten Inez uit te nodigen om mee te gaan naar Los Angeles, waar ze uitgenodigd waren voor een residentie in het REDCAT Theater. Inez kreeg een kans om wraak te nemen. En McCarthy werd op de hoogte gebracht van haar komst…

Al 10 jaar op rij is Wunderbaum te gast in Monty. De spraakmakende voorstelling Looking for Paul kan dan ook niet ontbreken in dit rijtje. Verwacht u aan een hilarische, provocerende avond en aan verhitte discussies over het doel van subsidies, politieke visies over het nut van kunst en Lady Gaga.

Van en met Walter Bart, Matijs Jansen, Marleen Scholten, Maartje Remmers, Inez van Dam en John Malpede | Vormgeving Maarten van Otterdijk

 

Wunderbaum (naar zo’n geurboompje voor in de auto) bestaat uit de acteurs Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Marleen Scholten en Maartje Remmers. Het gezelschap ontstond negen jaar geleden onder de vleugels van ZT/Hollandia, waar Johan Simons toen artistiek leider was. Wunderbaum opereerde van 2005 tot en met 2008 onder de vleugels van Productiehuis Rotterdam en NTGent en werd daarna huisgezelschap van de Rotterdamse Schouwburg.

Het gezelschap maakt meestal maatschappelijk betrokken locatievoorstellingen over actuele thematieken, waarbij ze buurtbewoners betrekken en sociale mechanismen trachten te ontleden. Uit hun voorstellingen spreekt steevast hun diepe interesse voor mens en maatschappij – in het bijzonder hoe in een gegeven situatie vaak tegenstrijdige belangen worden geponeerd en verdedigd. De acteurs maken alles samen, en werken daarbij zonder script en zonder regisseur.

Wunderbaum maakte eerder al voorstellingen over angst voor de crisis (Natives, 2010), over spiritualiteit (Kamp Jezus, 2008), over tolerantie (Welcome in my Backyard, 2005), de identiteitscrisis in een provinciestad (Venlo, 2009) en over de zoektocht naar geluk (Rail Gourmet, 2009). Over Looking for Paul schreef  de Los Angeles Times: “Fresh and original… [Wunderbaum] is political and raw, its actors also rockers.”

  • 20.11.12

    -  20u30
  • 24.11.12

    -  20u30