Darwish | Staat van beleg

Data:
zaterdag 11 mrt 2017 - 20:30


Locatie: Grote Zaal

Mahmoud Darwish is een Palestijnse dichter en schrijver die meer dan dertig dichtbundels en acht prozawerken publiceerde. Van kindsbeen af was Darwish op de vlucht in het conflictgebied van het Midden-Oosten en die ontheemding is een belangrijke item in zijn oeuvre. Hij wordt ook beschouwd als Palestina ’s nationale dichter en zijn werk werd in meer dan twintig talen vertaald .

Darwish schreef ‘Staat van beleg’(2002) in de context van de Tweede Intifada. Het handelt over de disruptieve toestand en de bezetting van het Palestijnse land. De intense beelden die worden opgeroepen geven op levendige wijze het dagelijks leven weer van een volk dat het conflict moe is, maar de strijd niet heeft opgegeven.

Het boekdelige gedicht wordt vaak gereciteerd en begeleid met muziek. In Monty zal Kamil Abou Saeb de tekst brengen in het Arabisch en Rashif El Kaoui in het Nederlands. Muzikale begeleiding gebeurt door de drie Syrische vrouwen Lotus Saeb, Jawa Manla en Shaza Manla op o.a. composities van Marcel Khalife. Sus Van Elzen kadert en geeft een inleiding.