Pitcho Womba Konga & ARSENAAL/LAZARUS & KVS | Kuzikiliza

Data:
donderdag 23 nov 2017 - 20:30 Bestel Tickets


Locatie: Grote Zaal

Kuzikiliza  
(= ‘zich laten horen’ in het Swahili) 

Een speech van Patrice Lumumba in tekst, klank en beweging

Kuzikiliza brengt drie zeer verschillende mannen op de planken die samen een toespraak willen houden. Elk van hen bezit een talent om samen - zo denken ze - tot de ideale communicatie te komen.

Symbolische speech

Het vertrekpunt van Kuzikiliza, de eerste theaterproductie van Pitcho Womba Konga, is de toespraak van de eerste Congolese premier Patrice Emery Lumumba. Hij sprak zijn volk toe op de onafankelijkheidsceremonie van 30 juni 1960. Kuzikiliza ontmantelt deze symbolische speech: welke kracht ademen bepaalde woorden en denkbeelden, tot welke interpretaties en conclusies leiden ze, wat is blijven hangen en wat is – bewust of onbewust – in de vergeetput beland? De drie acteurs Pitcho Womba Kongo, Karim Kalonji en Joost Maaskant gaan op zoek naar een gemeenschappelijk ‘ons’ in tijden van verdeeldheid, wantrouwen en angst.

Meet the makers

"Het is onze ambitie een voorstelling te maken
op het kruispunt van de verschillende wegen
in dat universum dat hiphop heet.
Hiphop is een belangrijke inspiratiebron.”
- Pitcho Womba Konga

Breakdancer Karim Kalonji onderzoekt de taal van de beweging, waaronder gebarentaal. Beatboxer Joost Maaskant orkestreert het geluid, gaande van jazz over hiphop tot elektro. De tekst, tot slot, neemt rapper/producer/acteur Pitcho Womba Konga voor zijn rekening.

concept, creatie en performance Pitcho Womba Konga | cocreatie en coperformance Karim Kalonji en Joost Maaskant | regie Mike van Alfen | productie Skinfama coproductie KVS en ARSENAAL/LAZARUS | i.s.m. Kultuurfaktorij Monty, De School van Gaasbeek, Pianofabriek/Citylab en Mestizo Arts Festival | met de steun van VGC Brussel