SINCOLLECTIEF

SINCOLLECTIEF (°2010) is een muziektheatercollectief dat bestaat uit Junior Mthombeni, Ikram Aoulad, Nadia Benabdessamad en Fikry El Azzouzi.

Na hun eerste voorstelling H&G (grimmiger) in 2010 kwam de succesproductie Troost, die het SINCOLLECTIEF samen met t,arsenaal mechelen ensceneerde. Voor de tekst van deze productie kreeg de schrijver Fikry El Azzouzi deAuteursprijs 2013. In oktober 2013 ging Rumble in da jungle in première, een totaalspektakel met muziek, woord en slampoetry, live boxing, video beelden… dat ons terugbracht naar Kinshasa 1974.

Het project van Reizen Jihad startte in april 2013 met een debat tijdens Mestizo Arts Festival13. In mei 2014 kwamen ze op residentie in Monty en toonden een eerste veelbelovende work in progress. Enkele maanden later brachten ze een tweede luik van hun creatieproces: Het Betoog.

SINCOLLECTIEF wil de grootstedelijke context in eigentijds muziek en theater vatten voor een hedendaags, modern en veelkleurig publiek. Voorstellingen als Rumble in da jungle (2013) en Troost (2012) bewijzen dat dit geen utopische visie is, maar een haalbaar objectief. SINCOLLECTIEF werd niet uit frustratie of woede geboren maar vanuit een groot verlangen andere verhalen te vertellen en die te delen met artiesten en het publiek.

Kortom: SINCOLLECTIEF wil prangende en actuele muziektheatervoorstellingen maken, gebaseerd op authentieke ervaringen. De muziek en de verhalen die het collectief op de scène brengt spelen zich veelal af in een grootstedelijke context of maken gebruik van de grootstedelijke bronnen. SINCOLLECTIEF geeft een stem aan een zeer aanwezige maar te vaak onderbelichte onderstroom en werkt, door zijn samenstelling en uit overtuiging, steevast met multi-etnische ploegen. De theatermakers willen nieuw repertoire ontginnen en de heersende canon te verbreden. Op zoek naar een nieuwe platenkast en een nieuwe bibliotheek.

JUNIOR MTHOMBENI: acteur/muzikant/regisseur en artistiek leider

Muzikant en acteur Junior Mthombeni werd op 29 januari 1972 geboren in Mechelen. Hij heeft een Zuid-Afrikaanse vader en een Vlaamse moeder. Als zesjarige zette hij zijn eerste stappen in de wereld van de percussie, wat zou uitgroeien tot een ware passie. Junior speelde bij Wawadadakwa en de Internationals. Samen met Kobe Proesmans richtte Junior Obatala op.
Zijn eerste acteerervaring kreeg Junior toen hij 22 was met het stuk Abjater wat so lag van de KNS. Kort daarna stond Junior weer op de planken met Rif Raf, ook van de KNS, Carmen 1936 met Alida Neslo van de Nieuwe Amsterdammer, Blauwe Dozen van het Arca Theater en Stemmen Uit Het Niets van het Zuidpooltheater.
Lukas Van Echelpoel had Junior intussen veel aan het werk gezien en vatte het - toen nog heel nieuwe - idee op om theater te maken met veel percussie en dans. Zo werd midden jaren ‘90 Salibonani opgericht. Hij speelde nog in onder andere Gevecht mé ne neger en een hond van Theater Antigone, in Bananen als ontbijt van het Veem Theater in Amsterdam en als persoonlijke assistent van koning Sunjata in de theatervoorstelling W@=D@ Mali: Sunjata, de leeuwenkoning van Mali.
Naast muzikant en acteur is Junior ook een jongerencoach, die (artistieke) processen begeleidt in opdracht van VDAB, ccBe, Kras vzw, Stad Antwerpen, enz.
Junior Mthombeni speelde in Verre vrienden (t, rsenaal mechelen en Theater Malpertuis), H&G (SINCOLLECTIEF, Arenberg en Mestizo Arts Festival), (regisseerde en speelde in) Troost (SINCOLLECTIEF en t, arsenaal-2013 tem 2015), Amigos (GEN2020 en t,arsenaal- 2014 tem 2015), Hannibal (t,arsenaal e.a.- zomer 2013) en Rumble in da jungle ( SINCOLLECTIEF, Mestizo Arts Festival en t,arsenaal mechelen).

FIKRY EL AZZOUZI: auteur en scenarioschrijver

Fikry El Azzouzi is geboren en getogen in het Waasland. Geïnspireerd door zijn verwondering en ergernis over de actualiteit schreef en schrijft hij kortverhalen, columns en reportages voor Kif Kif.

In april 2010 presenteerde Fikry El Azzouzi zijn debuutroman Het Schapenfeest, uitgegeven door Van Gennep. Deze tragikomische roman vertelt over de doldwaze verwikkelingen in het leven van de elfjarige Ayoub. Het boek werd lovend onthaald in Vlaanderen en Nederland.
Sinds 2012 schrijft hij een wekelijkse column voor de krant De Morgen.

Naast columns en romans schrijft Fikry El Azzouzi ook theaterstukken. In december 2012 ging van hem het stuk IJdele dagen (GEN2020 en MAF i.s.m. t,arsenaal en Arenberg) in première in een regie van Mesut Arslan. In maart 2013 kwam het eerste stuk uit dat hij samen met het SINCOLLECTIEF maakte: Troost (SIN en t,arsenaal) geregisseerd door Michael De Cock, met in de hoofdrollen Junior Mthombeni en Ikram Aoulad. Met Troost won hij in 2013 de Auteursprijs voor podiumkunsten.

In 2013/2014 schreef Fikry de novelle De handen van Fatma. In de gelijknamige theaterproductie van t,arsenaal en moussem worden tekstfragmenten uit deze novelle gebruikt. Fikry werkte ook mee aan het muziektheaterspektakel Rumble in da Jungle.

Fikry El Azzouzi schreef ook één van de verhalen voor het boek Verre vrienden (Davidsfonds/Infodok), waarvoor Michael De Cock en Gerda Dendooven 10 nieuwe/jonge auteurs en illustratoren vroegen om de kinderliteratuur meer te kleuren en te kruiden.

In mei 2014 verscheen zijn 3e roman Drarrie in de nacht, die genomineerd werd voor de E. du Perronprijs en de Gouden Boekenuil en die, samen met Reizen Jihad, bekroond werd met De Arkprijs van het VRIJE WOORD 2015.


IKRAM AOULAD: actrice, productie en research

Na wat omzwervingen kwam Ikram Aoulad terecht bij Off Tv vzw voor de opleiding van videoreporter. Daarna verzorgde ze voor het Zuiderpershuis in Antwerpen enkele jaren heel wat camerawerk.

Tezelfdertijd werd het satirische sketchprogramma De Fatima’s opgestart, waar Ikram mee verantwoordelijk is voor concept, redactie, productie, camerawerk en spel. De Fatima’s is een driekoppig collectief van jonge Marokkaans-Belgische vrouwen die maatschappijkritische filmpjes maken.

In 2006 en 2007 deed Ikram redactie- en productiewerk voor tv en radio, o.a. voor Radio Donna, Thuis en Kaat & Co. In 2006 volgde ze een workshop acteren bij OPENDOEK. Hierna speelde ze mee in de productie Club Ah!med, een jongerenproject van Union Suspecte i.s.m. HETPALEIS in Antwerpen, en vertolkte ze enkele gastrollen in o.a. de tv-series Witse en Los.

Ze werkte mee aan de muziektheatervoorstelling Rosie en Moussa, de brief van papa (t,arsenaal mechelen - 2012 tem 2014), Verre vrienden (t,arsenaal mechelen en Theater Malpertuis - 2012 tem 2013), H&G (SINCOLLECTIEF, Arenberg en Mestizo Arts Festival), Troost (SINCOLLECTIEF en t,arsenaal - 2013 tem 2015), Amigos (GEN2020 en t’arsenaal - 2014 tem 2015), Hannibal (t,arsenaal e.a.- zomer 2013) en Rumble in da jungle ( SINCOLLECTIEF, Mestizo Arts Festival en t,arsenaal mechelen).

"Ikram Aoulad is een fijne verschijning, kwetsbaar en niet zonder dreiging. Zonder veel te zeggen draagt ze een mysterie in zich.” Johan Thielemans – Cobra.be

NADIA BENABDESSAMAD: productie, research, publiekswerking

Nadia Benabdessamad (1972) werkt al een twintigtal jaar met jongeren. Eerst als jongerenbegeleider/coach in IFKA (jeugdwelzijnswerking, nu Kras Zuid), dan als productiemedewerker voor “Stromend Water”, een productiehuis dat zich specialiseerde in het maken van theater, voor en door kinderen en jongeren uit kwetsbare wijken.
Voor SINCOLLECTIEK volgt ze projecten op de voet. Van ideeontwikkeling tot het realiseren van premières. Een all rounder, maar vooral wil ze experimenteren in publiekswerking, nieuwe strategieën uitwerken en mee uittekenen van creatieve processen die naar een specifiek doelpubliek …..