Met trots presenteren wij het nieuwe ambitieuze Monty project van de Montignards!

Het montignardproject is een deskundigheidstraject waarbij elk seizoen vijf getalenteerde pas afgestudeerden de ruimte van de ABN bezetten en behuizen, en tegen een hoog tempo voorstellingen en toonmomenten maken. Een artistieke raad staat tot hun beschikking, en een rist academici vullen een reservoir van parate kennis. Een totale immersie in de wereld van theatermakelij, een goudmijn aan expertise en confrontatie met het publiek!

Ruim dertig jaar volgt en steunt Monty opkomende, nieuwe of beginnende kunstenaars. We streden en strijden nog steeds voor het concept ‘jonge kunstenaars’, voor de idee dat kunst en kunstenaars moeten groeien en rijpen in hun stiel.

Wat is de situatie van nieuwe aankomende theatermakers? Ofwel worden ze ingeschakeld in een groter gezelschap en spelen ze een bijrol twintig, dertig of meer keer per seizoen. Ofwel dienen ze een projectsubsidie in bij de Vlaamse Gemeenschap. Het eerste jaar krijgen ze lik op stuk en de tweede keer, als ze al geld krijgen spelen ze met hun project zes of zeven keer. Er is weinig kans om veel ervaring op te doen, de interval tussen projecten is veel te groot. Van vlieguren maken is nauwelijks sprake.

Het project van de Montignards biedt een antwoord: wij nemen een stuk of vijf getalenteerden op in de schoot van de organisatie: we schouten in Gent , Antwerpen, Brussel, Leuven, Maastricht en Amsterdam en selecteren - na sollicitatie- een groepje. Ze worden deel van het huis gedurende zes tot acht maanden en maken elke drie weken een HIT THE STAGE volavond met ‘werkstukken‘: spelen, regisseren, schrijven volgens een interhiërarchisch model. Regelmatig is er op vrijdag een open atelier: de wereld komt op bezoek, het publiek krijgt de mogelijkheid om de kunstenaars in hun residentie te bezoeken om hen te horen, te spreken en te bevragen over wat ze doen, waaraan ze werken en hoe ze dat doen.

Een artistiek raad met o.a. Jolente de Keersmaker, Mokhallad Rasem, Thomas Bellinck, Jarrod Fransisco en Viviane De Muynck begeleidt de gesprekken en het nadenken over de kunst met kunstenaars. Daarnaast hebben we een rist ‘tot voorbeeld strekkende‘ regisseurs die warm liepen voor ons project en die hun toezegging bevestigden: o.a. Ivo Van Hove, Johan Simons, Tim Etchells, Milo Rau, G.J. Rijnders, Jan Lauwers, Jan Versweyfeld, Alain Platel, Tom Lanoye, Frie Leysen, Loek Zonneveld en Kurt Van Houtte. In ons reservoir zitten ook ex-deelnemers van het ‘Kennis is Macht’ project: 120 adressen van academici, savanten, en experten waar de debutanten te rade kunnen gaan voor ‘kennis’: geen wikipedia kennis maar echte referentiële kennis recht uit de mond van een specialist.

Hou u vast voor de Nieuwe Lichting van de Montignards: vandaag in de Montignystraat, morgen in de wereld!

De eerste Montignards waren:

Lola Bogaert
Sara Haeck
Reynout Dekimpe
Bartel Jespers
Yinka Kuitenbrouwer


Nieuwe lichting!

Voor de tweede editie worden uit vele inzendingen en veldwerk in de Vlaamse theaterscholen deze keer geen vijf, maar zes kandidaten geselecteerd. Dit zijn de namen:  Anna Carlier, Annouk Friedli, Christiaan Mariman, Katarina Antunovic, Maarten Degraeuwe en Sara van Nes.

FRISSE EN EXPLOSIEVE avonden? Schrijf alvast in uw agenda: 29 november, 20 december, 24 januari, 14 februari, 7 maart, 28 maart, 25 april, 16 mei en MONTIGNACHT op 9 juni.

Volg de Montignards op Facebook: