programma

7.05

tg STAN | Bernhard Trilogie | Eind goed Al goed

tg STAN | Bernhard Trilogie | Eind goed Al goed

22u30

Het genadeloze gewetensonderzoek waar Bernhard ons steeds weer toe dwingt, gelukkig niet zonder een flinke portie humor, blijft een uitdaging die toneelspelersgezelschap STAN graag aangaat.

In 1993 maken Jolente De Keersmaeker en Damiaan De Schrijver samen met Julien Schoenaerts Gewoon Ingewikkeld naar Einfach Kompliziert van Thomas Bernhard. Het was onvermijdelijk, Bernhard zou één van STANs compagnons de route blijven. Drie jaar later bewerken De Keersmaeker en De Schrijver de romanAlte Meister tot een toneelmonoloog, Oude Meesters. In 1999 ontstaat Alles Is Rustig, naar Über Allen Gipfeln Ist Ruh, ook het begin van de Bernhard-trilogie. Het stuk hekelt de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die van op de zijlijn toekijken en holle bespiegelingen maken.

In 2005 wordt het tweede deel van de trilogie gemaakt: Redde Wie Zich Redden Kan, geen slechte titel, naar de Dramoletten. Nog explicieter dan in Alles Is Rustig ontleedt Bernhard in deze minidrama’s het complexe, onverwerkte Oostenrijkse en Duitse naziverleden en het sluimerende fascisme in onze maatschappij.

In 2013 komt het derde en laatste deel van de Bernhard-trilogie tot stand: Eind Goed, Al Goednaar Am Ziel. Een weduwe en haar dochter nodigen de jonge toneelschrijver van het pas in première gegane stuk Eind Goed Al Goed uit in hun villa in Katwijk Aan Zee. Is de moeder dominant? Is de dochter de gevangene van haar moeder? Brengt de schrijver soelaas?

STAN presenteert de drie stukken als trilogie, een Bernhard-marathon van ongeveer zes uur. Hoe verhouden de stukken zich tegenover elkaar, hoe beïnvloeden ze elkaar?

Dus in 2017 STANs Bernhard-trilogie omdat Bernhard de scherprechter is, de overdrijvingskunstenaar bij uitstek, de virtuoos van de omkering. Omdat hij de taal plooit en breekt, omdat hij zout legt op de slakken, omdat hij zijn vinger in de wonde legt, omdat hij heilige huisjes sloopt, god noch gebod kent. Omdat hij ook zichzelf niet spaart. Bernhard, de gewetensonderzoeker van het individu maar ook van de politiek en in het bijzonder van de kunst en de cultuur.

Eind goed al goed: 0u45

  • 07.05.17

    -  22u30