Anna Carlier | Monty

Montignards #2

Anna Carlier

Anna Carlier is geboren in Brussel en groeide op in Mollem. Ze studeerde drama op het KASK en woont nog steeds in Gent. Schrijven is haar eerst liefde. Met KRUIN won ze de KAAS&KAPPES prijs voor beste jeugdtheatertekst van het Nederlandse en Duitse taalgebied. Op het KASK ontwikkelde ze zich, naast schrijver, als speler en theatermaker.

Anna Carlier
Feminisme

"Je wordt als vrouw overal in het leven geconfronteerd dat je jezelf als vrouw moet profileren. Ik wil als theatermaker onafhankelijk zijn van mijn geslacht. Ik wil gewoon een goeie theatermaker zijn, los van man of vrouw zijn. Maar dat kan niet."

Fascinatie

"Bij andermans teksten moet je de fascinatie zoeken. Daarom schrijf ik ze liefst zelf. Wat me vaak prikkelt is het concept waarheid. De kracht van verhalen. Hoe woorden en realiteit zich verhouden. Ik maakte mijn masterproef over een missionaris. Omdat ik niet begrijp hoe je kan zeggen: 'Zo moet je leven.'"

Ik kon mezelf niet fucken

"Ik kan heel koppig zijn. Het is een beetje autistisch dat ik een idee heb en daar dan moeite mee heb om er vanaf te stappen. In mijn masterproef was dat ambetant. Ik regisseerde mijn eigen tekst, maar had de tekst nog niet losgelaten. Ik regisseerde dus als schrijver, en dat was soms problematisch. Soms moet je zeggen: “Fuck de schrijver”, en verdergaan, maar ik kon mezelf niet fucken."

De volgende acht maand

"Ik wil nog wel spelen de komende acht maand. Het schrijven en maken ligt meer voor de hand, dus ik weet dat ik dat nog ga doen. Ik wil echt graag spelen in iemand zijn idee. Of samen iets maken en samen spelen. Het lijkt me ook leuk om een systeem toe te passen met iets doorgeven. Ik heb iets gemaakt en ik geef het door aan één iemand, zodat niemand anders wordt beïnvloed. Dan terug doorgeven. De hele tijd. Tot het terugkomt, zoals een fluisterspel, maar dan met theaterstukjes. Ik ben benieuwd wat er gebeurd als ik mijn teksten uit handen geef."