Sara van Nes | Monty

Montignards #2

Sara van Nes

Sara van Nes is afkomstig uit Amsterdam. Na 27 jaar verlaat ze Amsterdam en gaat ze in Antwerpen nieuwe ervaring opdoen. Ze is een onderzoekende speler. Verschillende methodes kreeg ze mee vanuit haar leerscholen waaronder anderen Jongerentheater 020, Likeminds, Alba theaterhuis en Solid Ground Movement. Afgelopen zomer speelde ze voor de tweede keer een korte voorstelling voor Eddie’s Kammerspiele op de Parade.

Knippen en plakken

"Ik schrijf  eigen teksten. Als ik een voorstelling wil maken of iets inspireert me, dan ga ik onderzoek doen. Ik ga schrijven of verzamelen: knippen en plakken. Ik ga artikels lezen en gesprekken voeren met mensen uit mijn directe omgeving. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een bestaande tekst heb gebruikt. Wat me fascineert verschilt natuurlijk heel erg, het hangt van de situatie af. Alles kan me fascineren."


Mijn lichaam is mijn basis

"Ik begin altijd fysiek, vanuit mijn lichaam. Dat is het eerste wat ik heb, het meest tastbare dat ik heb. Ik kan erop vertrouwen en ik weet dat ik me daar veilig voel. Uiteindelijk belichaam ik het tot iets anders. Dus het is wel mijn basis. Ik heb het altijd zo gedaan. Het zou voor mij dan ook een uitdaging zijn om vanuit een tekst te vertrekken en dan naar een beeld te gaan, in plaats van andersom. Misschien moeten we elkaar daar in uitdagen?"

Zonder label

"Ik heb vaak als dingen het uiterste worden van iets extreem, dan wil ik daar niet aan meedoen. Ik wil op mezelf geen label plaatsen. Toch vind ik het heel knap van mensen als ze daarvoor kiezen. Dat bewonder ik erg, je staat ergens voor. Mensen die hun gezicht en leven aan een onderwerp plakken, daar heb ik onwijs veel respect voor. Heel veel mensen durven dat niet. Ik ook niet."


Waarom Montignards?

"Ik heb heel erg de wens om met mensen te werken, ik heb te lang alleen gewerkt. Ik wil samen werken, samen ontdekken, iemand om mee te sparren. Dat is wat me aanspreekt in de Montignards. Ik denk wel dat er in de acht maanden veel gaat mislopen, en dat dat juist goed is. Door het mislopen ga je weer dingen vinden. Dus ik hoop dat er veel gaat mislopen."