Yinka Kuitenbrouwer | Monty

Montignards #1

Yinka Kuitenbrouwer

Hoe kwam je als Amsterdammer in Vlaanderen terecht? Ik ben opgegroeid in Amsterdam en verhuisde naar Gent toen ik 19 jaar was. Het klikte heel goed met de opleiding KASK en ik leerde er het Vlaamse theaterlandschap kennen. Na het afstuderen besliste ik in Vlaanderen te blijven, enerzijds omdat ik intussen het Vlaamse theater beter kende en anderzijds door de ontwikkelingen in Nederland. De manier van werken van de Belgen is ook fijn, is wat persoonlijker.

Yinka Kuitenbrouwer

Na vijf jaar Gent, kom je nu voor zes maanden naar Antwerpen. Hoe ervaar je de stad en het project?   Antwerpen is groter dan Gent. Het is meer een stad en doet meer denken aan Amsterdam. Ik ken de theaterwereld in Gent al behoorlijk goed en heb zin om een nieuwe stad te ontdekken. Waar ik in Antwerpen naar uit zie is, los van de stad, te werken met mensen die ik niet ken en daarin uitgedaagd te worden. Ik werkte vaak alleen, nu heb ik zin om in een groep gesmeten te worden. Ik vind al die verschillende dialecten en achtergronden ook heel interessant. We maken toch allemaal theater maar met andere uitgangspunten, dat is fijn om te onderzoeken en om nieuwe relaties aan te gaan. Het enige gemeenschappelijke is dat we leeftijdsgenoten zijn en min of meer dezelfde opleiding genoten. Verder gaan we op verschillende manieren om met de materie. Het lijkt me heel leuk om te kunnen zien hoe de verschillende dynamieken zich gaan ontwikkelen. De ene keer maakt de ene persoon en stapt de andere mee, de volgende keer weer omgekeerd; dat zijn allemaal banden die je kan smeden in die zes maanden.

Wat zijn ideale maakomstandigheden?   Ruimte om te onderzoeken op de vloer, en ook daarnaast. Ik zit niet graag al te veel rond tafel. Vanaf het begin moet er de mogelijkheid zijn om de vloer op te gaan.  De tijd en de veiligheid om te zoeken in je lijf, dat is belangrijk. Ik wil elke thematiek steeds een plaats kunnen geven in mijn lichaam. Ik wil het niet alleen rationeel begrijpen, maar het moet dóór mij heen gaan, fysiek worden. Ik moet alles een plaats geven in mijn lijf anders kan ik niet spelen. Samen met anderen wil ik daar steeds naar op zoek gaan. 

Yinka Kuitenbrouwer

Wie zijn je grote voorbeelden?   Alain Platel is fantastisch, hij heeft een bepaalde emotionaliteit én directheid in zijn stukken die ik heel erg bewonder.  

Van welke boeken hou je?   Van de Israëlische schrijven David Grossman lees ik alles. Onlangs was dat Komt een paard de kroeg binnen, verschrikkelijk maar ook zo grappig. Op dit moment lees ik Freedom van Jonathan Franzen.