Lien Thys | Monty

Montignards #3

Lien Thys

Lien Thys (°1993) is actrice en theatermaker. Ze studeerde in 2018 af aan de spelopleiding van het RITCS. Als actrice was ze te zien bij LAZARUS, Abattoir Fermé, hetpaleis, Het Nationale Theater, De Mannschaft, Theater Stap en Jonathan van der Horst / Montignards#3 ism ARSENAAL. Ze debuteerde als theatermaker met haar toogmonoloog Lien Thys speelt Lien Thys. Nadien maakte ze samen met Tim Bogaerts de voorstelling Na de repetitie in Monty Kultuurfaktorij.

“Wat mijn doel is bij de Montignards? Dat vind ik een moeilijke. Het is alsof je tegen me zegt: ‘Ga naar de bibliotheek, kies een boek en vertel me wat je van dat boek verwacht.’ Ik weet dat nog niet. Ik zal het pas weten als ik het boek opensla. Sommige Montignards hebben voor zichzelf een gedetailleerd werkplan gemaakt, maar voor mij zou het onnatuurlijk zijn om op voorhand vast te stellen wat ik wil leren. Ik wil het mij laten overkomen, gaandeweg ontdekken wat de uitdagingen zijn.”

“Wat ik wél weet is dat ik wil doen. Zet me niet de hele dag rond de tafel om te reflecteren. Laat me op de vloer gaan, dat is mijn spelersinstinct. Ook de aanwezigheid van het publiek is voor mij cruciaal - het werk kan maar gebeuren als het publiek er is. Bij iedere Hit The Stage wil ik voor de volle honderd procent in het moment zijn. En genieten! Dit traject gaat ook over het plezier van theater maken. Zonder plezier kan je je publiek niet bereiken.”

“Mijn goesting ligt in het spelen, maar net daarom wil ik mezelf pushen om buiten die comfortzone te gaan. Ik ben nu een tekst aan het schrijven en met muziek aan het experimenteren, iets wat ik nog niet vaak deed. Als speler ben ik meestal ook niet degene die de kaders opstelt, terwijl ik hier wil uittesten wat er gebeurt als ik zelf het kader voor een voorstelling aanreik. De Montignards is hierin een uniek project, omdat ik de kans krijg die paden te bewandelen.”

“Wanneer zal de Montignards voor mij geslaagd zijn? Vraag me dat in juni nog eens.” (lacht)