Rani Decock | Monty

Montignards #3

Rani Decock

Rani Decock (°1994) Is theater-video-installatie-maker. Ze studeerde in 2017 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Rani kijkt graag. Ze kijkt naar hoe de wereld is en zet er hier en daar graag een spot op. Dit doet ze met humor en tragiek.

“Mijn zelfdefiniëring verandert en evolueert, gelukkig. Maar nu op dit moment? Ik wil mezelf niet definiëren binnen één kunstdiscipline of één stijl. Ik kijk graag naar hoe de wereld en de mens is. Ik zoek naar de vorm die het spannendste communiceert. Dat varieert. Sommige mensen zoeken antwoorden binnen Montignards, sommige zoeken vragen. Ik denk dat ik uit ben op nieuwe vragen. Ik wil verbreden, ontdekken, van nieuwigheden proeven. Ik ben wat huiverig geworden voor de al te snelle ‘waarom’. Dat blokkeert soms de schoonheid die nog niet zichtbaar is. Ik vind het heerlijk om in een gedwongen snel tempo je eerste impuls terug te vinden. Het van je intuïtie te laten afhangen. Wat dat ook moge zijn.”

“Het onnozelste is om bang te zijn voor het publiek. Want zonder de kijker bestaat het werk niet. Daarom wil ik, zonder mijn eigenheid te verliezen, leren hoe ik afstand kan creëren tussen mezelf en mezelf als maker. Zodat ik durf te falen en het publiek altijd met open armen kan ontvangen. Ik vind vrijheid in het samenwerken. Door die vrijheid valt er censuur weg die ruimte maakt voor plezier. Ik voel vrijheid in een context.”

“Ik heb het gevoel dat ik op een kantelpunt sta in mijn leven, dat er op veel vlakken van alles daalt en landt. Dat zorgt voor rust. Wanneer je pas bent afgestudeerd mag je plots helemaal zelf iets gaan doen. Ik ben blij dat dat voor mij deze plek mag zijn. Ik vind het interessant om tussen mensen te staan die me nog niet kennen en ik daardoor weer een nieuw beeld van mezelf krijg.”

“Montignards zal voor mij geslaagd zijn als ik met durf ben omgegaan met alle kansen die mij worden geboden, want het cadeau is groot en de tijd is kort.”