Anna Verkouteren Jansen | Monty

montignards#4

Anna Verkouteren Jansen

– regisseur en theatermaker

“Bij de Montignards voel ik vrijheid. En wil ik vooral ongefilterd heel veel maken. Elke drie weken presenteren? Die hoeveelheid is een pluspunt.”

anna.jpg

“Liefde voor theater is wat we delen. Vanuit die liefde maak je de mooiste en de beste dingen. Maar mijn angst is dat we elk een beetje gaan toegeven. En een compromis leidt niet tot goede kunst. Het zal uitdagend zijn om compromisloos toch in groep te werken.”

“De meeste van mijn voorstellingen worden bevolkt door karikaturen die rondzwerven op zoek naar liefde of hoop. Dat maak ik bewust grappig omdat het zo eenvoudiger is om de naarheid van dingen te tonen. En dan probeer ik met net dat ene rare geluid of een onlogische beweging bij het publiek onder hun huid te kruipen.”

“Naast film is fotografie mijn grootste inspiratiebron. Rineke Dijkstra maakt bijvoorbeeld prachtige portretten waarin je alle schoonheid en alle lelijkheid van een mens ziet. Ze brengt sfeer, verhaal en ongemak zo sterk over dat het subliem wordt.”

“Montignards zal voor mij geslaagd zijn als ik voel dat ik compleet en ongefilterd al mijn ideeën heb ingezet. En dat we het theater als medium helemaal opnieuw bevraagd hebben.”