Ali Ünal | Monty

montignards#5

ali ünal

– verhalenverteller

‘Kom, kom opnieuw, wie je ook bent, kom’ zei Rumi, de grote soefi-mysticus. Aan mijn medemontignards wil ik hetzelfde zeggen. Met een open hart en enorm veel goesting kijk ik de komende maanden tegemoet. Ik hoop zoveel mogelijk nieuwe zielen te ontmoeten want ik weet dat het een meerwaarde kan zijn in een creatief proces.

Zoals een kind dat naar de speeltuin gaat en weet: ‘ik ga zo de zandbak in’, zo kijk ik naar de scène. Ik creëer graag eerst een speelwereld met maquettes, kostuums, projecties en decor. Vanuit dat plezier kan je dingen laten ontstaan. Dan introduceer ik poppen en acteurs in mijn maquettewereld. Ik hou ervan om zo een magisch realistische wereld te creëren, een universum waar alles en iedereen een plaats kan krijgen.

Ik speel graag met verhoudingen tussen mensen en gebouwen. Gebouwen die vluchten van een stad omdat mensen er oorlog voeren. Of mensen die veranderen in gebouwen omdat ze te veel stilstaan in het leven en hun eigen afwezigheid bewonderen. Een hammam wordt een deur naar de dood of een bushokje dat een woonkamer wordt.

Op school leerde ik technieken om zo’n universum te creëren. Samen met de andere Montignards wil ik dit verder ontwikkelen en zoeken naar nieuwe manieren om zo’n wereld op scène te brengen. Want er is geen einde aan de verbeelding op het podium. Theater is misschien een van de weinige plekken waar alles mogelijk is zonder oordeel.