Runa Robbroeckx | Monty

montignards#5

runa robbroeckx

– theatermaker en speler

Samenwerken met acht mensen en met acht meningen lijkt me een ontzettende uitdaging. Het zoeken naar een goede manier van communiceren zal cruciaal zijn. Ik wil onderzoeken hoe ik zelf communiceer, hoe mijn werk communiceert, hoe we als spelers en makers met elkaar communiceren, hoe we met onze omgeving communiceren en hoe de omgeving communiceert.

Tijdens gesprekken heb ik vaak veel woorden nodig om te kunnen zeggen wat ik wil. Ik gebruik graag veel woorden, veel nuances. Hoewel ze de basis vormen van mijn werk, vind ik dat woorden vaak niet de volledige lading dekken of tekort schieten. Dat besef geeft ruimte voor nieuwe gedachten. Ik probeer poëzie te vinden in kleine woorden. Ik houd van woorden die ontwapenen.

Ik kijk graag en blijf kijken. Kunst – en dus ook theater – kan iets uitlichten. Het kan een focus leggen. Het kan proberen om dat iets te begrijpen en begrijpbaar te maken zonder het uit te leggen, zonder te zeggen dit is de waarheid.

Ik verwacht het komende half jaar ontzettend veel energie en goesting. Zeker in deze tijden van onzekerheid en versnippering. Theater brengt mensen bij elkaar. Dat is nu meer dan ooit nodig. De ruimte en tijd om samen met andere jonge mensen voorstellingen te ontwikkelen is een geweldig cadeau.  

Laat ons focussen op wat er wel mogelijk is. We hoeven niet te wennen aan thuiswerken, aan videogesprekken en aan online theater. We hoeven niet te wennen aan afstandelijkheid. Het lijkt me een goed voornemen om te blijven zoeken naar mogelijkheden en communicatiewegen die zorgen voor verbinding en die afstandelijkheid tegengaan.