Waarom? | Monty

Waarom?

Ruim dertig jaar volgt en steunt Monty opkomende, nieuwe of beginnende kunstenaars. We streden en strijden nog steeds voor het concept ‘jonge kunstenaars’, voor de idee dat kunst en kunstenaars moeten groeien en rijpen in hun stiel.

Wat is de situatie van nieuwe aankomende theatermakers? Of ze worden ingeschakeld in een groter gezelschap en spelen een bijrol twintig, dertig of meer keer per seizoen. Of ze dienen een projectsubsidie in bij de Vlaamse Gemeenschap. Het eerste jaar krijgen ze lik op stuk en de tweede keer, als ze al geld krijgen, spelen ze met hun project zes of zeven keer. Er is weinig kans om veel ervaring op te doen, de interval tussen projecten is veel te groot. Van vlieguren maken is nauwelijks sprake.

Hoe?

Montignards biedt een antwoord: wij nemen een stuk of vijf getalenteerden op in de schoot van de organisatie: we scouten in Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven, Maastricht en Amsterdam. Na sollicitatie selecteren we een groepje. Ze worden deel van het huis gedurende zes tot acht maanden en maken elke drie weken een Hit The Stage volavond met ‘werkstukken‘. Elke maker speelt, regisseert en/of schrijft.
Regelmatig is er op vrijdag een open atelier: de wereld komt op bezoek. Het publiek krijgt de mogelijkheid om de kunstenaars in hun residentie te bezoeken, om hen te horen, te spreken en te bevragen over wat ze doen, waaraan ze werken en hoe ze dat doen.

--> Lees meer: E-tcetera interviewde de eerste lichting Montignards over de zin en onzin van professionaliseringstrajecten.

Echte kennis

Een artistiek raad met o.a. Jolente de Keersmaker, Mokhallad Rasem, Thomas Bellinck, Jarrod Fransisco en Viviane De Muynck begeleidt de gesprekken en het nadenken over de kunst met kunstenaars. Daarnaast hebben we een rist ‘tot voorbeeld strekkende‘ regisseurs die warm liepen voor ons project en die hun toezegging bevestigden: o.a. Ivo Van Hove, Johan Simons, Tim Etchells, Milo Rau, G.J. Rijnders, Jan Lauwers, Jan Versweyfeld, Alain Platel, Tom Lanoye, Frie Leysen en Kurt Van Houtte. In ons reservoir zitten ook ex-deelnemers van het ‘Kennis is Macht’ project: 120 adressen van academici, savanten, en experten waar de debutanten te rade kunnen gaan voor ‘kennis’: geen wikipediakennis maar echte referentiële kennis recht uit de mond van een specialist.