Over Monty | Monty
monty-kultuurfaktorij.jpg

Over Monty

IN ART WE TRUST

Monty is een kunstencentrum op het kruispunt van presentatie, productie en ontwikkeling van podiumkunsten. Het is een platform voor kleinschalige tot middelgrote producties, nationaal en internationaal. Daarnaast treedt Monty op als producent en begeleider in de trajectontwikkeling van beginnende kunstenaars en gezelschappen en lanceerde in het najaar van 2016 het ambitieuze project van de Montignards.

Monty volgt de podiumkunsten op de voet sinds 1985. Scherp en eigenzinnig. Steeds bedacht en inspelend op een veranderende wereld. Vandaag, in onze nieuwe werking hebben we behoefte aan een soort kunst en kunstenaars die iets zeggen over de wereld en dit op een explicietere manier. We schuiven weg van de l’art pour l’art naar ‘gepolitiseerde’ kunst. Niet politieke kunst, geen expliciet theater maar klaar, helder politiek interveniëren van uit een artistiek perspectief: met oog voor de schoonheid en de troost van het vakmanschap die de kunstenaars ook vertegenwoordigen.

We strijden voor het concept dat kunst en kunstenaars moeten groeien en rijpen in hun stiel. De ervaring van meer dan dertig jaar opkomende kunstenaars te begeleiden, gaan we nu kapitaliseren en structureren in het Montignards-project. In deze nieuwe format van duurzame en praktijkgerichte deskundigheidsbevordering leggen we met een selectie van zes jonge makers een seizoenstraject af. Elke drie weken moeten ze een volavond presenteren met scenes, en dat in een wisselende hiërarchie van tekst, spel, regie, licht en decor. Bovendien houden we ‘open atelier’: een zicht in de keuken van de montignards op vrijdag. Op de bank zitten een keur van gerenommeerde specialisten: theatervakmensen maar ook academici bij wie er te rade gegaan wordt als trouble shooter.

 

Monty wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap.
Monty is cultuurpartner van Klara.

logo-partners.png