Bernard Dewulf wint de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013 | Monty

De Vlaamse dichter, schrijver en columnist Bernard Dewulf heeft in HETPALEIS in Antwerpen de Taalunie Toneelschrijfprijs gewonnen, een jaarlijks uitgereikte bekroning voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstekst dat tijdens het vorige seizoen in première ging. Dewulf wint de prijs, en een bedrag van 10.000 euro, voor zijn stuk 'Een lolita'. Inspiratie vond de schrijver bij Nabokovs meesterwerk, over een 12-jarig meisje dat een seksuele relatie krijgt met een oudere man.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs bestond uit Robby Cleiren (speler/theatermaker bij de Roovers Antwerpen), Rob Vriens (freelance regisseur, werkzaam in Nederland en Duitsland in het jeugdtheater) en Judith Wendel (freelance dramaturge en theaterdocente, o.a. bij Jakop Ahlbom Amsterdam) en Conny Janssen, Danst Rotterdam). Zij vonden ‘Een lolita’ "een wonderschone tekst die verwondt en verwondert, die als een goed gedicht nooit uitgelezen raakt".

De twee andere genomineerden waren 'mightysociety10' van Eric de Vroedt -  was op 18 en 19 november in Monty te zien -, 'Somedaymyprincewill.com' van Sadettin Kirmiziyüz en Casper Vandeputte en BOG. van het collectief BOG. (Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen).

Naast de reguliere jury koos ook een studentenjury een winnaar. De prijs van deze jury bestaande uit studenten van verschillende theateropleidingen in Vlaanderen en Nederland, ging naar 'BOG.' In deze voorstelling raast met gebruik van voornamelijk werkwoorden een mensenleven in gedetailleerde chronologie voorbij, vanaf de baarmoeder tot aan de dood.

De Taalunie Toneelschrijfprijs bestaat sinds 1987, maar heette voorheen de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs. Vanaf 2005 organiseert de Taalunie deze prijs samen met het Schrijverspodium en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Nieuwsberichten