Voorgesprek op 18 mei | Monty
Inleiding: Y los Huesos hablaron

Op 18 mei speelt de voorstelling Y los huesos hablaron bij Monty. De voorstelling geeft een stem aan de vermisten van de burgeroorlogen in Spanje. Lore Colaert duidt waarom het onderwerp nog steeds zeer actueel is.
 

Over de lezing

Naar schatting honderdduizend burgerslachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog liggen nog steeds in anonieme graven. Het is een van de pijnlijke restanten van de burgeroorlog (1936-1939) en daarop volgende Franco-dictatuur (1939-1975).

Sinds 2000 probeert een collectief van vrijwilligers een einde te maken aan die situatie. Ze groeven al enkele duizenden lichamen van slachtoffers op, om ze te identificeren en aan familieleden terug te geven. Lore Colaert volgde hen voor haar doctoraat over herinneringspolitiek in Spanje. Zij legt in deze lezing uit wat deze mensen doen en waarom.

Lore Colaert is doctor in de geschiedenis. Ze werkt nu bij het Vlaams Vredesinstituut, waar ze onderzoek doet naar het fenomeen ‘radicalisering’ en het beleidsantwoord daarop.

19u15 lezing, 45 minuten, gratis, Café Monty

20u30 theatervoorstelling Y los Huesos hablaron tickets

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen.

Op de foto:  Ignacio García (zoon slachtoffer), met bloemen en portret van ‘the Nine of the Contadero,’ Chillón, 1 November, 2011. © Lore Colaert

 

 

 

 

 

Nieuwsberichten