Onbedoeld grimmig | Monty

INTERVIEW

Elvis Peeters over ‘De herder en de garagist’

De straffe theatermonoloog ‘De herder en de garagist’ (tickets) van schrijversduo Elvis Peeters komt naar Monty. Een brandend actueel stuk dat maatschappelijke ontwikkelingen aan de kaak stelt. Stagiair Lena Agten vroeg de schrijvers voor wat meer inzicht in het personage en het stuk.

Ruimte voor interpretatie
De priester, het hoofdpersonage in ‘De herder en de garagist’, is iemand met veel grijze zones en ruimte voor interpretatie. Elvis Peeters: “Wij schrijven en schaven zorgvuldig aan iedere tekst. Het is belangrijk dat de toeschouwer of lezer ruimte voor interpretatie heeft, zoals hij ook in het dagelijks leven iedere keer opnieuw de anderen moet interpreteren. Het hoofdpersonage, een priester, is een zoekende mens, die ook voor zichzelf nog grijze zones heeft, beseft hij.”

Geen stuk over islamterreur, maar een onbedoeld grimmige actualiteit
Toen het schrijversduo Elvis Peeters het stuk in 2016 schreef,  waren ze al enige tijd bezig met het thema van geloof en religie: “We stellen vast dat religie voor heel wat mensen een belangrijke bron van zingeving en structurering van het leven blijft. We waren bezig met vragen als: Wat drijft mensen en wat rest de mens als hij zijn leven in handen van een god legt?”

De aanslagen in Parijs hadden plaats toen ze al aan het stuk bezig waren. ‘De herder en de garagist’ was al af toen de aanslagen in Brussel en Zaventem kwamen. “Het heeft het stuk een onbedoeld grimmige actualiteit gegeven.”

Hierdoor interpreteren veel mensen ‘De herder en de garagist’ als een stuk over islamterreur. Elvis Peeters: “Ik begrijp dat sommigen tot die interpretatie komen. Het raakt aan het vraagstuk van geloof en godsdienstbeleving, ongeacht vanuit welke religie, en het is een actueel stuk. Toch doen ze dan onrecht aan het stuk. Het stelt veeleer de vraag naar dialoog met de ander, naar verbondenheid met of zonder de mantel van religie. Er is meer wat mensen bindt, dan wat hen van elkaar scheidt. Alleen eist het meer durf om daar voor te gaan, dan voortdurend polemiek te beoefenen, wat uiteindelijk een objectieve bondgenoot is van het terrorisme.”

De actualiteit heeft niets aan de drijfveer en onderliggende vragen van het schrijversduo veranderd: “Integendeel, moesten we het stuk niet al hebben geschreven, zouden we het vandaag zeker en precies zo willen schrijven.”

Jansen speelt Peeters
Acteur Tom Jansen vertolkt de rol van priester in ‘De herder en de garagist’. Elvis Peeters is tevreden met zijn prestatie : “Tom weet een schoon evenwicht te bewaren tussen het acteren van een tekst zonder een personage te worden en het gestalte geven aan een mens die met de thematiek van de tekst worstelt, zonder dat die tot de persoon Tom Jansen gereduceerd kan worden. Hij doet dat scherp en met veel mededogen. We zijn hem dankbaar.”

Nieuwsberichten