Ten oorlog | Monty

"We learn from history that we learn nothing from history."

- George Bernard Shaw

Monty geeft drie bijzondere voorstellingen een podium die telkens het thema ‘oorlog’ op een heel andere manier benaderen. Van Wereldoorlog II, over de Bosnische burgeroorlog, tot oorlogsvoering vandaag. Elke voorstelling maakt pijnlijk duidelijk: dit had mijn verhaal kunnen zijn.

Wereldoorlog II

Opgediept // De Theatertroep
(Belg. Première)


De Theatertroep is een bende Nederlandse dertigers die een licht tragische maar ook geestige voorstelling brengen over hoe normen in tijden van oorlog verschuiven. Wie wint, wie verliest? En wat pak je in voor een reis met onbekende bestemming. Alvast niet je pasgeboren dochter, die duikt onder.

"De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed." - NRC

>> 1, 2 maart

Bosnische burgeroorlog

Dark Numbers // Tea Tupajic en Frascati
(Belg. Première)


Ontdek recente en gitzwarte Europese geschiedenis. Veteranen van het Dutchbat-bataljon vertellen hoe zij het bloedbad in Srebrenica (Bosnië) meemaakten. Welke beelden houden hen wakker? Hoe ga je nadien verder? En hoe ga je om met het oordeel van zij die er niet bij waren.

"Aangrijpende getuigenis van oud–Dutchbatters."  – Theaterkrant

>> 29, 30 maart
met gratis inleiding op vrijdag

Heden

The automated sniper // Julian Hetzel en Frascati, Ism&Heit

Julian Hetzel maakt spannend en interactief theater. In The automated sniper worden twee performers beschoten met een automatisch wapen, door afgevaardigden uit het publiek én op afstand vanuit het Midden-Oosten. Welke ethiek kunnen we nog toepassen, nu de sterkste partij zich heeft teruggetrokken van het slagveld. En nu oorlog en computergames nauwelijks nog van elkaar te onderscheiden zijn.

"Een stuk dat dwingende en dringende vragen oproept over hedendaagse drone warfare." - De Standaard

>> 10, 11 mei

Nieuwsberichten