0090-Festival | Monty

0090-Festival

donderdag 2 december 2010, 20:00
vrijdag 3 december 2010, 20:00
zaterdag 4 december 2010, 20:00

Dit najaar brengt het kunstenfestival 0090 opnieuw een verrassende selectie van wat broeit en bloeit in de Turkse kunstscène. 0090 is multidisciplinair en toont dans, theater, performance, beeldende kunst, audiovisuele kunst en muziek. Het festival vindt plaats in Rotterdam, Brussel en Antwerpen. Monty is het festivalcentrum van de Antwerpse editie.

Op het programma staat een mix van voorstellingen en installaties met directe en indirecte referenties naar Turkije. Zo is er een nieuwe creatie van choreografe Aydin Teker. Haar laatste doortocht in België dateert van 2008. Toen ging ze op het Kunstenfestivaldesarts in première met harS, een dialoog tussen harp en danseres Ayse Orhon.
Ook met haar eigen werk gooide Orhon de afgelopen jaren hoge ogen, onder meer op Impulstanz Wenen en Tanz im August in Berlijn. 0090 toont in Monty de première van Çok, waarin ze op zoek gaat naar hoe verschillende kunstenaars omgaan met hetzelfde materiaal, en welke nuances daaruit ontstaan. Daarnaast herneemt Orhon Hava uit 2009, een fascinerend scenisch onderzoek naar de relatie tussen stem, klank en lichaam.
Ook Filiz Sizanli en Mustafa Kaplan en hun Taldans Company zijn geen onbekenden. Vorig jaar gingen ze tijdens 0090 met Dokuman in première in de Singel, en nu toont Monty de creatie van twee nieuwe solo’s. In SITE onderzoekt Filiz Sizanli welke invloed gebouwen op ons hebben, en wat een omgeving (on)aangenaam kan maken. Ook Mustafa Kaplan werkt rond ruimtelijkheid. Hij transformeert verschillende ruimtes door ze te meten, na te maken, te beschrijven… en onderzoekt hoe die nieuwe vorm zich tot het origineel verhoudt.
Het Duits-Turkse POGO-ensemble is al enkele jaren hot in Duitsland en tourt dit jaar door Europa in het kader van Aerowaves. In 3PS construeren ze met hun lichamen een zelfregulerend systeem dat evolueert door subtiele ingrepen. 
Daarnaast zijn er ook drie bijzondere installaties te zien. Jochem Baeulus maakt met Turkse en Belgische muzikanten het audiovisuele werk Pixel avenue, Eric Thielemans maakt een live-radio-installatie in het kader van zijn meerjarenproject We are the world, en performer Meggy Rustamova verkent de grensgebieden tussen tekeningen en scenografie, en pakt het café van Monty in.