Aalst | Monty

Victoria | Aalst

dinsdag 15 maart 2005, 20:30
woensdag 16 maart 2005, 20:30
donderdag 17 maart 2005, 20:30

“Het was januari, in de carnavalstad zowel als op een ander. De melancholie van kerst en nieuw hing nog in het lijf, de terugblik op het begraven jaar had de mensheid weer geen goed gedaan en van de voornemens die telkens menens waren bleef alweer niet veel meer overeind, al kan dat niet gezegd worden van Kurt en Rita die om zes uur naar het hotel terugkeerden om er hun voornemens voor dat jaar en alle jaren te voltrekken.”

Fragment door Dimitri Verhulst

 

Met Aalst koppelt regisseur en scenograaf Pol Heyvaert (Kung Fu, Bernadetje) het genre van de documentaire aan het theater. Heyvaert is gefascineerd door een van de grootste familiedrama’s van België dat plaatsvond in 1999 in Aalst. Een reportage van het TV1-programma Koppen over het assisenproces en ander researchmateriaal aangevuld met teksten van Dimitri Verhulst zijn het basismateriaal van de voorstelling.

Aalst is factietheater (fact+fiction) van het zuiverste soort. Het is een verhaal gebaseerd op de realiteit waarin uitspraken en interviews exact worden gereproduceerd, maar waaraan ook nieuwe en fictieve elementen worden toegevoegd.

Pol Heyvaert en kompanen Lies Pauwels (Moeder en Kind, Allemaal Indiaan, White Star) en Felix Van Groeningen (Steve+Sky) onderzoeken het hoe en het waarom van zo’n drama en vertalen de harde realiteit ervan in een straight forward en universeel verhaal.

In Aalst, director and scenographer Pol Heyvaert brings the documentary genre to the theater. Heyvaert is fascinated by one of the biggest family tragedies in Belgium, which occurred in Aalst in 1999. A report on the trial and other research material, complemented with texts by Dimitri Verhulst form the main sources of this performance.

 

concept, regie en beeld Pol Heyvaert | teksten Dimitri Verhulst | spel Lies Pauwels en Felix van Groeningen | stem Jacky Dewaele | soundtrack Reinhard Van Bergen, Bent Van Looy en Niek Meul | met dank aan Jan Eelen,  Myriam Van Moffaert en Paul Standaert | productie Victoria