Abattoir Fermé | De Kersenvla | Monty

Abattoir Fermé

De Kersenvla

donderdag 29 oktober 2020, 20:30
vrijdag 30 oktober 2020, 20:30

29-10-2020 20:30 ticket
30-10-2020 20:30 ticket

Elke beschaving krijgt het theater dat ze verdient.

Na een jarenlang verblijf in Parijs keert de weduwe Ranjevskaja terug naar haar ouderlijke huis: een landgoed in Smeerebbe-Vloerzegem. Daar is de tijd niet blijven stilstaan: er wachten haar hoge schulden en het landgoed wordt per opbod verkocht. De zakenman Lopachin stelt voor om met de krieken die er groeien, vlaaien te maken en die deur aan deur te verkopen. Alleen blijkt Lopachin niet de beste zakenman…

In De Kersenvla, geschreven door Danny Tsjechov (minder bekende halfbroer van Anton), wordt, euh, veel gepraat en nog meer gehuild. Ergens is er ook een feestje, een begrafenis én een scène waarin Ranjevskaja een berg kersen overgeeft in een esthetisch verantwoorde emmer. Maar bovenal is De Kersenvla een verhaal over het verlangen naar een wereld die niet meer bestaat.  

Danny Tsjechov werd volstrekt talentloos geboren in 1851 te Minsk. Na een rechtszaak aangespannen door broer Anton – die in De Struisvogel opvallende gelijkenissen met De Meeuw ontwaarde – vluchtte hij naar een fermette in Achterkapelle-aan-de-Dijle, waar hij zich verder aan het schrijverschap wijdde. Danny stierf er een ellendige dood omstreeks 1905 en liet zijn twee zonen alleen een berg schulden en het manuscript van De Kersenvla na. De tekst werd (terecht) nooit eerder integraal opgevoerd – tot nu.  

Stef Lernous regisseert Tine Van den Wyngaert, Louis Van der Waal, Chiel van Berkel en Kirsten Pieters. Allen excuseren zich bij voorbaat.  

Over Abattoir Fermé  

Het werk van Abattoir Fermé vertrekt uit een fascinatie voor ‘de wereld achter de wereld’: de geheimen van onze cultuur, de wortels van onze collectieve angsten en de verborgen wondes, fantasieën en rituelen van deze tijd. Als inspiratiebronnen tref je in het Abattoir steevast mooie en gevaarlijke vrouwen, zonderlinge mannen op zeepkisten, een crypto-zoölogische santenboetiek en het einde van de wereld.