Cie Barbarie - Toonmoment | Monty

Cie Barbarie | toonmomenten

zondag 12 februari 2012, 20:30
zondag 26 februari 2012, 20:30
zondag 18 maart 2012, 20:30

Voorstudies: schwab, werner schwab

12 februari | 20u30 | Op taalkamp 
26 februari | 20u30 |  Transformers
18 maart | 20u30 | Nen Oostenrijksen navond

In aanloop naar de voorstelling schwab, werner schwab die op 30 mei 2012 in première gaat, organiseert compagnie barbarie drie voorstudies die een duidelijkere (in)kijk zullen geven in het omvangrijke en getormenteerde leven en werk van de Oostenrijkse toneelschrijver Werner Schwab. Deze drie momenten zullen telkens heel intens en gebald zijn. Op enkele dagen tijd verplicht cie barbarie zichzelf om te focussen op één aspect van hun Schwabonderzoek.
De zeven dames van compagnie barbarie hebben een eigen stijl: beeldend theater waarin niet het woord, het decor, de kostuums, het licht of de muziek allesbepalend zijn, maar wel hun ongewone kijk op het leven voor de eigen stempel zorgt.
Cie barbarie maakte eerder de voorstellingen Undertwasser wasser wasser, Too far east is west en Happymess. Tijdens de vijfde editie van het Schrijversgevang (2009) stonden ze op het podium van Monty.

Onderzoek 1: Op taalkamp
'Om Schwab te kunnen begrijpen zullen we hem moeten vertalen.'
Schwab creëerde een nieuwe taal, geheel volgens een eigen grammaticale logica. 
Een beeldende, plastische taal.
Een voorbeeldje: Nu wordt de hele dagergernis in een wurggreep genomen totdat hij duizelig wordt en een andere woning moet opzoeken. 
Om gewoon maar te zeggen: Zo is het wel genoeg.
Cie barbarie gaat de uitdaging aan om teksten uit de onvertaalde stukken naar het (verstaanbaar) Nederlands te vertalen. Een zoektocht naar de juiste beeldspraak, de juiste humor, ....

Onderzoek 2: Transformers
'Om Schwab te kunnen begrijpen, zullen we hem moeten worden.'
Werner Schwab was een eenzame, getormenteerde mensenhater die zich niet kon verzoenen met het kleinburgerlijke, een ongewenst kind van een verwenselijke moeder, een extreem intelligent man die gebukt ging onder een opgelegd geloof. Hij koos er telkens voor om zijn personages één van deze facetten te laten belichten. 

Cie barbarie wordt letterlijk Werner. De zeven vrouwen gaan de fysieke transformatie aan van vrouw naar man, geïnspireerd door het fenomeen van de Dragkings om  op zoek te gaan naar de man, naar de Werner, in elk van hen.
 

Onderzoek 3: Nen Oostenrijksen navond
'Om Schwab te kunnen begrijpen zullen we hem moeten... euh... begrijpen.'
Deze avond zal een terugkeer worden in de tijd en een zicht bieden op het algemene klimaat in Oostenrijk in de jaren ’60, ’70, ’80. Een avond met volks vertier en echt stiermarkenbier

Schwab kende duidelijk een grote afkeer tegenover de maatschappelijke situatie van zijn tijd. Hij spuwt op mensen met een bekrompen geest die zich enkel overgeven aan huiselijk genot en daarbij niet verder denken dan hun portemonnee dik is. Maar wat was er dan precies zo gruwelijk en bekrompen?
Hoe was de politieke situatie? Hoe was de economische situatie? Hoe stond men tegenover het geloof? Wat stond er in de kranten? Wat stond er in de modemagazines? Wat schafte de pot in het doorsnee Oostenrijks gezin? Wat werd er gedronken? Welke hitjes stonden er op één? Hoe werden de huiskamers bemeubeld? ...
Het wordt echt supertoll en ganz geil en ook een beetje heel erg kleverig en gruwelijk.
 

compagnie barbarie is Ruth Beeckmans, Evelien Broekaert, Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes, Sarah Vangeel & Anna Vercammen | compagnie barbarie zal bijgestaan worden in de vooronderzoeken door David Cornille, Tom Kleijn/Rezy Schumacher (onder voorbehoud) en een échte Drag King! | productie de theatermaker

> www.compagniebarbarie.be

 

| CITAATSKEUZE CIE BARBARIE |

Want we zijn allemaal de wereld ingevogeld maar we kunnen niet vliegen.
-          Werner Schwab