programma

29, 30.03

DARK NUMBERS

Frascati Producties / Tea Tupajić | Belg. première

20u30

Ontdek recente en gitzwarte Europese geschiedenis.
Bosnië 1995, het drama van Srebrenica, door de ogen van ex-soldaten.

Voor de performance DARK NUMBERS nodigt de in Bosnië geboren theatermaakster Tea Tupajić veteranen van het Nederlandse bataljon Dutchbat III uit om hun verhaal te vertellen.

Gedurende de Bosnische oorlog in de jaren ’90 stond Dutchbat III onder het commando van de Verenigde Naties. Het was hun taak om de moslimenclave Srebrenica als safe zone te beschermen.  Op 11 juli 1995 namen Bosnisch–Servische troepen onder het bevel van Generaal Mladić de stad in. De bevolking zocht daarop massaal bescherming in het door Dutchbat III beveiligde gebied. Onder het voorwendsel de bevolking te evacueren, werden de vrouwen en kinderen in bussen weggevoerd. Mladić verzekerde Dutchbat III dat de resterende mannen en jongens veilig waren en kort erna zouden volgen.

Op 21 juli verliet Dutchbat III de enclave. In de daaropvolgende dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en –jongens door Bosnisch–Servische troepen vermoord.

Met het geloof dat kunst ruimte kan bieden voor antwoorden die het juridische proces nooit kon geven, opent Tupajić één van de donkerste verhalen uit de recente Europese geschiedenis. In 2004 verklaarde het Internationaal Strafhof in Den Haag de gebeurtenissen tot een daad van genocide. Kofi Annan noemde het de ergste misdaad die op Europese bodem was begaan sinds de Tweede Wereldoorlog.

DARK NUMBERS presenteert intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat–veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hun was? Hoe gaan ze om met de eigen heftige ervaringen en de oordelen van anderen die er niet bij waren? Welke beelden houden hen nu nog wakker?

Extra: inleiding op vrijdag door Willem Lemmens

Wat is schuld?

De Nederlandse minister-president Kok verklaarde in 2002: Nederland heeft ook verantwoordelijkheid voor, maar geen schuld aan het drama.

Hoe moeten we dat begrijpen? Willem Lemmens (gewoon hoogleraar ethiek, Universiteit Antwerpen) bekijkt de begrippen ‘schuld’ en ‘verantwoordelijkheid’. Kan je verantwoordelijk zijn én geen schuld dragen?

De inleiding is gratis, enkel vrijdag en start om 19u45 in het café van Monty. Reserveren hoeft niet.

In de pers

“Dappere, pijnlijke momenten.” – De Volkskrant

“Aangrijpende getuigenis van oud–dutchbatters.”  – Theaterkrant

Achtergrond bij dit verhaal:

"We learn from history that we learn nothing from history."

George Bernard Shaw

  • 29.03.19

    -  20u30
  • 30.03.19

    -  20u30