DE LEESCLUB | Samen toneel lezen I cultuurweekend2022 | Monty

DE LEESCLUB

Samen toneel lezen I cultuurweekend2022

zondag 28 augustus 2022, 13:00

Sterk Vrouwelijk Werk

Monty en De Leesclub brengen op Cultuurweekend een sterk vrouwelijk repertoire en geven je alvast een voorproefje van de première van  Martha de Krankzinnige (Lauranne Paulissen & wyf) in oktober. In de hal aan de trappen van Monty zal De Leesclub samen met het publiek nieuw werk lezen van Femme Van der Steen, Juicy IJsselmuiden en Sascha Bornkamp en Lauranne Paulissen & wyf.

MATER van Femme Van der Steen

Door middel van vijf verhalen manoeuvreren acht vrouwen zich door de geschiedenis en het heden, en stellen zich een alternatieve toekomst voor. Ze verkennen hun angsten én de angsten die de maatschappij heeft voor hen, het vrouwelijke, het natuurlijke en het chaotische. Femme studeerde in juni 2022 af aan LUCA.

= van Juicy IJsselmuiden en Sascha Bornkamp

Iemand beslist om op een dag, een doodnormale dag, te gaan liggen en weigert op te staan. Een onderzoek naar het perspectief van de liggende mens, geïnspireerd door de lying flat movement. Is een weigering waardevol? Kan niets doen iets veroorzaken? Welke verantwoordelijkheid rust er op onze schouders en wie heeft die daar gelegd? Moeten we meer of juist minder schijt hebben?

Juicy (1993) en Sascha (1994) zijn theatermakers en schrijvers. Ze ontmoetten elkaar in 2013 tijdens hun studies Drama aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Onder de naam Wang maakten ze debuutvoorstelling + en creëerden ze in 2020 in samenwerking met Zuidpool hun tweede productie: X.

Martha de Krankzinnige van Lauranne Paulissen & wyf

Martha de Krankzinnige brengt een een uitsluitend vrouwelijke cast en crew op de been. Via groteske genderbending gaan ze in dialoog met de humor van het melodrama, de sappige Vlaamsche taal en de historische setting voor een nog steeds actuele thematiek. Martha de Krankzinnige van Lauranne Paulissen & wyf gaat 13, 14, 15 oktober in première in Monty.

De Leesclub

Samen toneel lezen? Dan is De Leesclub niet meer weg te denken. Sinds ze in 2019 als analoge leesgroep voor toneelteksten van start gingen en tijdens de lockdown noodgedwongen digitaal gingen, liet De Leesclub al meer dan honderd theaterteksten klinken. Al lezend of al luisterend lees je samen met de club nieuwe Nederlandstalige theaterteksten. Steeds het publiek centraal zodat ieder van ons zich kan onderdompelen aan de immense rijkdom die het schrijflandschap te bieden heeft.

Cultuurweekend Antwerpen

Het Cultuurweekend gaat deze zomer tijdens het laatste weekend van augustus door!

Dit evenement vormt de aftrap van het nieuwe cultuurseizoen en geeft previews van het culturele aanbod uit Antwerpen én districten. Samen met de cultuurhuizen, -organisaties, gezelschappen, kunstenaars… uit Antwerpen en districten zorgt Cultuurweekend voor een enthousiasmerend en divers aanbod.

Tijdens Cultuurweekend zijn er activiteiten in de huizen van verschillende deelnemers en daarnaast is er ook een divers aanbod op centrale beleefpleinen. Er worden ook routes aangeboden om bezoekers de verschillende huizen in de stad te leren kennen.