Discordia & de Roovers | Weiblicher Akt 10 - Liebe Jelinek | Belgische première | Monty

Discordia & de Roovers

Weiblicher Akt 10 - Liebe Jelinek | UITGESTELD

vrijdag 20 maart 2020, 20:30
zaterdag 21 maart 2020, 20:30

Wordt je liefdesleven bepaald door je moeder?

Liebe Jelinek is een voorstelling over moeders en dochters, geïnspireerd door leven en werk van Elfriede Jelinek. Welk beeld gaat deze provocerende schrijfster ons geven van de liefde?

Discordia onderzoekt nog steeds hoe we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde komen. Liebe Jelinek is deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief. Na Marguerite Duras in Weiblicher Akt 9, gaan ze nu bij Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek (1946) te rade.

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben’.

Jelinek gebruikt het wankelende beeld van de clichématige man-vrouw verhouding als groteske metafoor voor cruciale maatschappelijke wanverhoudingen. De Nobelprijs-winnares maakt in haar werk vaak gebruik van sprookjes als Doornroosje en Sneeuwwitje, verhalen waarin een problematische moeder-dochter verhouding een belangrijke rol speelt. Nu vraagt Discordia zich af: worden sprookjes door ons gemaakt of worden wij door sprookjes gemaakt?

De drie actrices nemen in een zelfgeschreven sprookje hun eigen moeder-dochter verhouding onder de loep en worden daarbij geholpen door het werk van Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980). In haar taboedoorbrekende analyse van sprookjes laat Von Franz zien dat het in bepaalde situaties juist gezond is om níet van je moeder te houden, en dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen.

Ik ben geen onmens, maar ik schrijf wel over het vernietigende. Mensen zwijmelen weg bij verhalen over romantische avonturen, als de zon ondergaat op Mallorca. Maar wie doet het vuile werk? Dat moet ik doen. Ik ruim de gevoelsdrek op. Dat is mijn taak. Ik ben in de literatuur de vrouw die het puin opruimt, de vrouw met de vuilnisemmer. Ik ben de liefdesafvalverwerking.

"De makers duiken in het gedachtengoed van Elfriede Jelinek en komen boven met verrassende observaties, grappige intermezzo’s en poëtische momenten. (...) Gastactrice De Bosschere biedt mooi spel in een net weer even andere stijl dan de Discordianen." ★★★★ – De Volkskrant

20'sessie - Spijker uw kennis bij in 20 minuten

Over Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek door Inge Arteel, hoofddocent Duitstalige letterkunde aan de Vrije Universiteit Brussel en vertaalster van het werk van Jelinek op zaterdag 21 maart om 19u50 in het café.