Dood Paard | The Tragedy of Slaughtervaart | Belgische première | Monty

Dood Paard

The Tragedy of Slaughtervaart

vrijdag 22 november 2019, 20:30
zaterdag 23 november 2019, 20:30

22-11-2019 20:30 ticket
23-11-2019 20:30 ticket

Een Shakespeareaanse tragedie, gebaseerd op de verwikkelingen rond het roemruchte Slotervaartziekenhuis.

In november 2018 gebeurde er iets onwaarschijnlijks: het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis ging failliet. Toneelgezelschap Dood Paard maakte op dat moment, op een steenworp afstand van datzelfde ziekenhuis, de voorstelling The Tragedy of Slaughtervaart. Tweeënhalve week voor de première bleek de voorstelling een schrijnende prelude op de realiteit.

Het Slotervaartziekenhuis werd in de jaren ’70 gebouwd als het toonbeeld van vooruitgangsgeloof en gelijkheidsdenken: midden in de nieuwe volkswijken moest er voor iedereen een toegankelijk gezondheidscentrum komen. Ironisch genoeg werd juist dat ziekenhuis het eerste geprivatiseerde ziekenhuis van Nederland. Het kwam in handen van twee zakenmensen die het leidden als zonnegoden.

The Tragedy of Slaughtervaart gaat over de verwikkelingen rond de turbulente geschiedenis van het Slotervaartziekenhuis. Centraal staat de periode tussen 2006 en 2014. Het ziekenhuis stond toen onder de verwoestende leiding van vastgoedondernemer en chronische longpatiënt Jan Schram en flamboyante zakenvrouw Aysel Erbudak.

Het is een voorstelling over privatisering, marktwerking en vooral hebzucht, die balanceert tussen fictie en documentaire.

De pers over The tragedy of Slaughtervaart:

Tussen een paar oude ziekenhuisbedden, glittergordijnen en een aantal fraaie paardensculpturen voltrekt zich de slachtpartij: een zorgtragedie die alleen maar slachtoffers kent. – de Volkskrant