programma

22, 23.11

The Tragedy of Slaughtervaart

Dood Paard | Belgische première

20u30

Shakespeareaanse gezondheidstragedie, gebaseerd op de verwikkelingen rond het roemruchte Slotervaartziekenhuis.

In november 2018 gebeurde er iets onwaarschijnlijks: het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis ging failliet. Toneelgezelschap Dood Paard maakte toevallig in diezelfde tijd op locatie in de buurt van het Slotervaartziekenhuis de voorstelling The Tragedy of Slaughtervaart. Fantasie werd werkelijkheid…

Het Slotervaartziekenhuis wordt in de jaren ’70 gebouwd als toonbeeld van vooruitgangsgeloof. Midden in de nieuwe volkswijken van de stad moet er een gezondheidscentrum komen waar het niet om geld maar om mensen zou draaien. Ironisch genoeg is het juist het Slotervaartziekenhuis dat als eerste Nederlandse ziekenhuis in private handen komt.

Het ziekenhuis wordt in 2006 overgenomen door twee zakenmensen: Jan Schram, een Noord-Hollandse grondspeculant en chronische longpatiënt, die 26 miljoen euro investeert in het ziekenhuis en de flamboyante Aysel Erbudak, een selfmade woman die tot dan toe alleen parkeerterreinen en een callcenter heeft geleid en bovendien een strafblad heeft. Erbudak wordt de directeur en geeft op onorthodoxe wijze leiding aan het Slotervaart. Ze parkeert haar BMW voor de draaideur van het Slotervaart, ontvangt geen salaris, maar betaalt al haar privé-uitgaven met de creditcard van het ziekenhuis. Het Slotervaart begint op een zeer lucratieve basis heroïne voor medisch gebruik te produceren en maakt in de eerste jaren na de overname weer winst. Het is alsof een Shakespeareaans personage een zorginstelling bestiert. Zakelijk instinct, grote woorden en een flinke hoeveelheid geld blijken uiteindelijk toch niet voldoende om van dit gezondheidszorgsprookje een succes te maken. Het Slotervaartziekenhuis drijft steeds verder af. Uiteindelijk moet het, op sterven na dood, door andere ondernemers van de ondergang worden gered.

Het is een voorstelling over privatisering, marktwerking en vooral hebzucht, die balanceert tussen fictie en documentaire.

20’sessie: gratis op 23/11 om 19u50

Wie betaalt de ziekenzorg in België?

Spijker uw kennis bij in 20 minuten.

De federale ziekteverzekering kreeg een budget van 27,5 miljard euro toegemeten. Een duizelingwekkend bedrag, maar dekt het alle facturen? Evolueert de ziekenzorg van solidariteit naar individuele verzekeringen?

Evelyne Hens, hoofd studiedienst Socialistische Mutualiteit.

De pers over The tragedy of Slaughtervaart:

Het beeld van Erbudak die vrolijk op een ziekenhuisbed ligt te oreren, met op de achtergrond de zuchtende, van zorgen zwaarlijvige naakte verpleegkundige, is onvergetelijk. – De Groene Amsterdammer

The Tragedy of Slaughtervaart zit pal op de actualiteit, maar gaat ook breder over de problemen in de zorg (…) een zorgtragedie die alleen maar slachtoffers kent. – De Volkskrant

  • 22.11.19

    -  20u30
  • 23.11.19

    -  20u30