programma

10.11

Tank Tink / One

ENKIDU KHALED & JOACHIM ROBBRECHT I Tank Tink

20u30

De impact en de desastreuze gevolgen van oorlog blijven een pijnlijk, vaak onderbelicht onderwerp in het debat over klimaatopwarming. De toegang tot grondstoffen is vaak de inzet van conflict en ecologische oorlogvoering, zoals het droogleggen van rivieren, wordt steeds vaker gebruikt als geweldsinstrument. Militaire oefeningen en operaties verspillen enorme hoeveelheden energie en laten hallucinante hoeveelheden puin achter.

Cynisch-ironisch genoeg zijn sommige oefen- en oorlogsgebieden zo vervuild dat geen mens ze nog mag betreden. Ze worden uitgeroepen tot natuurzones, waar de natuur de vrije loop gelaten wordt en kan helen. De oorlog in Oekraïne maakt daarnaast actueel duidelijk hoe regeringen als gevolg van het geweld gedwongen worden te streven naar verduurzaming van onze energiebronnen.

Met TANK TINK / ONE kapen Enkidu Khaled en Joachim Robbrecht het format van de ‘creatieve denktank’ uit haar oorspronkelijke militaire context. Samen met kunstenaars, journalisten en activisten uit verschillende windstreken onderzoeken ze de relatie tussen oorlogsvoering en milieucrisissen in een hybride en veelstemmige lecture-performance.

 

Foto’s website: © Enkidu Khaled & Joachim Robbrecht

 

Eng
A series of green eco-conscious shows has hit the stage this fall. Thursday 10 November 2022 Monty presents Tank Tink / One by Enkidu Khaled and Joachim Robbrecht, a lecture performance about the environmental impact of war. Enkidu and Joachim hijack the format of the ‘creative think tank’ from its original military context.

Together with artists, journalists and activists from all over the world, they investigate the relationship between warfare and environmental crises. After all, access to raw materials is often the subject of conflict and ecological warfare, such as the draining of rivers, is increasingly used as a weapon. Social, ecological and economic crises force us to think about a radically different way of life. The stories the duo bring emphasize the importance of peace for all life on this planet.

Over de Makers

Enkidu Khaled (geboren in Bagdad, 1985) is theatermaker en performer. Hij heeft een masterdiploma in theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Hij studeerde theater tot 2006 aan het Instituut voor Schone Kunsten van Bagdad. In 2008 moest hij Irak verlaten vanwege de opkomende oorlog. Later vestigde Khaled zich in België en creëerde verschillende internationaal erkende theaterproducties. In 2016, tijdens zijn studie aan het internationale theaterinstituut DasArts in Amsterdam (2014-2017), ontwikkelde hij de Werkmethode voor toneel en als hulpmiddel voor kunsteducatie. Het toneelstuk won de Big in Belgium Award en werd uitgereikt op het Edinburgh Festival. Verder werd hij voor zijn documentaire theaterstuk Baghdad bekroond met de Best Acting Optreden op het MESS International Theatre Festival Sarajevo in 2018. Hij was hij vorig seizoen samen met Joachim Robbrecht in Monty te zien met God 99-Bar by Bar, Night by Night, Story by Story, onward. Momenteel is hij werkzaam voor de Masteropleiding voor de Theateracademie Maastricht.

Joachim Robbrecht (1979) werkt als toneelschrijver, regisseur en performer in Nederland en België. Hij graaft voor zijn werk diep in historische en politieke lagen die de voedingsbodem voor onze hedendaagse mentaliteit uitmaken. Geïnspireerd door motieven en referenties uit het culturele archief maakt hij scherpzinnige voorstellingen met nu weer een satirisch en dan een lyrisch karakter. Als schrijver en performer werkt of werkte hij samen met onder andere Het Zuidelijk Toneel (Tilburg, NL), NTGent (Gent, BE) , Toneelgroep Oostpool (Arnhem-NL), De Warme Winkel (Amsterdam, NL), Dood Paard (Amsterdam, NL), Julian Hetzel, Sien Vanmaele. Daarnaast begeleidt hij de leertrajecten van jonge kunstenaars aan verschillende opleidingen zoals het conservatorium Antwerpen (Creatief Schrijven), KASK conservatorium en DAS Theatre Amsterdam (tutor en adviseur). Daarnaast is hij ook lid van de kleine redactie van Tijdschrift voor podiumkritiek Etcetera. Voor zijn werk als regisseur ontving hij de Ton Lutzprijs en Charlotte Köhlerprijs. Voor zijn werk als schrijver de Kaas&Kappes Preis en een nominatie voor de Taalunietoneeschrijfprijs. Zijn voorstelling The Great Warmachine ging specifiek over de toekomst van oorlogvoering en was een belangrijke motivatie om hem bij dit project te vragen.

Ogutu Muraya en Caroline Ngorobi zijn twee vertellers, performers en schrijvers uit Kenia, juxtapositie twee oorlogen het verhaal van de onafhankelijkheidsstrijders die in de jaren 50, uit Aberdare bos werden gerookt en een voortdurende oorlog in Boni Forest, dat de regering nu in brand steekt op zoek naar de ‘terroristen’ van vandaag.

Chris Keulemans is de schrijver met wie Enkidu eerder de voorstelling Bagdad maakte, laat ons de zandstormen zien die steeds vaker over Irak razen, rode wolkenvelden vol dodelijk, onafbreekbaar verarmd uranium, een erfenis van de Amerikanen.

De hypnotiserende beelden en muziek van Anika Schwarzlose en Brian D. McKenna nemen ons mee tot waar achtergelaten oorlogsinfrastructuur is vergroeid met de aarde.

Sara Dziri, DJ en geluidsontwerper uit Brussel, geeft aan alles wat we zien speelse, onheilspellende klanken.

Credits
concept: Enkidu Khaled en Joachim Robbrecht
van en met: Sara Dziri, Chris Keulemans, Anika Schwarzlose, Caroline Ngorobi, Ogutu Muraya, Brian McKenna en Joachim Robbrecht, Enkidu Khaled
productie: Kunstenwerkplaats KWP
coproductie: Kaaitheater, Theater Rotterdam, Monty, KWP

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

  • 10.11.22

    -  20u30