Eric de Vroedt | mightysociety10 | Monty

Eric de Vroedt | mightysociety10

maandag 18 november 2013, 20:30
dinsdag 19 november 2013, 20:30

€16 | €12 | €10

Vorig jaar werd het tiende en laatste deel van de mightysociety-reeks onverwacht afgelast. Om in schoonheid te eindigen toont Monty deze voorstelling alsnog. Je allerlaatste kans om te genieten van Eric de Vroedts ambitieuze theaterproject.

Het doek is bijna gevallen, de reis bijna volbracht. De Vroedt plaatst dit meest persoonlijke deel in Indonesië. In de lobby van het Shangri-La Hotel gaat kunstenaar Ramses de confrontatie aan met zijn vader Lex. Tegen een decor van het opkomende, vitale Azië maakt mightysociety10 de balans op van het failliete Europa.

'De Vroedt rondt af met meesterproef' *****
-de Theaterkrant 

Mightysociety10 werd geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival 2013 en was recent ook te zien op het Vlaamse Theaterfestival in Brussel. De tekst werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs en hoofdrolspeler Hein van der Heyden kreeg een nominatie voor de Louis d’Or, een Nederlandse prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke theaterrol.


 

Mightysociety is een succesvolle reeks van tien voorstellingen over brandend actuele kwesties. In 2004 startte de Vroedt dit project met de toen ongebruikelijke bedoeling om sterk maatschappelijk geëngageerd theater te maken. Hij vroeg Monty mee te stappen in zijn tienjarenplan. De kultuurfaktorij ging hier enthousiast op in en toonde als enig huis in Vlaanderen alle voorstellingen, op een uitzondering na.

Sinds de start kwamen onderwerpen als mediacratie, terrorisme, globalisering, corruptie en de oorlog in Afghanistan aan bod. Met scherpe teksten, zwarte humor, uitstekende acteurs en bijzondere vormgeving weet mightysociety te verrassen en prangende discussies in het theater te halen. De voorstellingen hebben steeds een wisselende bezetting, maar het artistieke team bestaat sinds de start uit beeldend kunstenaar Maze de Boer, kostuumontwerpster Lotte Goos en componisten Florentijn Boddendijk en Remco de Jong.

Ondertussen is mightysociety uitgegroeid tot een groot succesverhaal. In 2012 won de Vroedt met dit project de Amsterdamprijs, de Prijs van de Kritiek en de Clara-Meijer Wichmann Penning, een mensenrechtenprijs. Mightysociety 4, 6 en 8 werden in het verleden geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.In januari 2012 was Eric de Vroedt te gast op de Nederlandse zender Radio1Moet theater geëngageerd zijn? Deze vraag werd hem voorgelegd tijdens een interview.


 

concept, tekst en regie Eric de Vroedt | spel Mariana Aparicio Torres, Bram Coopmans, Hein van Der Heijden, Phi Nguyen, Esther Scheldwacht  e.a. | dramaturgie Willemijn Barelds | scenografie Maze de Boer | kostuums Lotte Goos | muziek Florentijn Boddendijk, Remco de Jong | powered by Toneelgroep Amsterdam