Het Schrijversgevang #10 | Monty

Het Schrijversgevang #10

zondag 10 september 2017, 20:30

10e editie

Voor dit tweede lustrum slaan we de handen ineen met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.
Een open call werd de lage landen ingestuurd en meer dan 50 jonge schrijvers stelden zich kandidaat.

Uit dit reservoir van talent werden uiteindelijk Michiel Cox, Gaea Schoeters en Moya De Feyter geselecteerd! De drie auteurs worden op maandag 4 september geïnterneerd tussen de muren en onder het dak van Monty. Elk in hun eigen hoek, met bed en bureau.

Om zich vrij te kopen storten ze zich vijf dagen exclusief op het schrijven van een gloednieuwe theatertekst. Als rode draad krijgen ze bij hun intrede een paar zinnen tekst, een geur, een voorwerp, …  aangereikt. Vrijdagavond gooien de drie gerenommeerde theatergezelschappen/makers de Roovers, 't Barre Land en Matthias de Koning met Conservatorium Antwerpen  zich op de tekst die hun per loting overhandigd wordt. Een week lang tiert de adrenaline door de gangen van Monty. Het resultaat ziet u zondag 10 september op scène.

Monty lanceerde dit experiment in 2008. 
Intussen groeide het Schrijversgevang uit tot een vaste traditie. 
Het opzet van dit project? 
Een prikkelende impuls geven aan de Nederlandstalige theaterliteratuur.

schrijversgevang (o.; g.mv.) (mont.) [van schrijven en vangen]: ruimte waarin schrijvers, al dan niet vrijwillig, in verzekerde bewaring gehouden worden en aangemaand tot het produceren van één theatertekst op één week tijd: Wij zouden allemaal in ‘t schrij-versgevang zitten. Tesamen. 

Michiel Cox (Tongeren, 1989) is schrijver en performer. Hij studeerde taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en theatrale performance aan de Toneelacademie Maastricht.
Michiel schrijft theaterteksten voor het Ro Theater, Ulrike Quade Company en de Tekstsmederij. Hij bouwt ook literaire installaties waarmee hij portretten schrijft (‘Laat hier je portret schrijven’) en verhalen verzint gebaseerd op herinneringen van bezoekers (‘Herinnering aan een festival’). Onlangs maakte hij de podcast ‘Stemmen van steen’ voor Showroom MAMA. Hij is de dramaturg van het theatergezelschap STUDIO SPACEMAN. Op dit moment woont Michiel in Rotterdam en werkt daar aan zijn debuutroman.

Gaea Schoeters (°1976) is journalist, scenarist en auteur, reiziger en dwarsligger.  Ze debuteerde in 2008 met  het reisboek Meisjes, Moslims & Motoren; later volgden de romans Diggers en De kunst van het vallen. Voor de Hikkie-reeks schreef ze Marcel, een kinderboekje over gender. Met componist Annelies Van Parys maakte ze de opera Private View en de (muziek)theatervoorstelling Het Kanaal, die deze zomer op Theater aan Zee staat. Momenteel werkt ze aan een nieuw operalibretto, een muziektheatervoorstelling en een roman, die eind 2017 bij Querido verschijnt.

Moya De Feyter (1993) is master in de Theaterwetenschappen en lerares Nederlands. Ze schrijft proza, poëzie en theaterteksten en staat ook graag met haar eigen teksten op een podium. Haar gedichten vielen al in de prijzen bij Frappant TXT, Soet en de Poëziewedstrijd van de Universiteit Antwerpen, verhalen van haar werden gepubliceerd in Deus Ex Machina en Kluger Hans. Op dit moment is ze finalist van Write Now 2017. 

10 jaar: wie was dat? 

Zaten eerder al in het Schrijversgevang: Laura Van Dolron (ontsnapt), Jeroen Perceval, Nico Boon, Joost II Sickenga, Barbara Claes, Stefanie Claes, Bo Tarenskeen, Michiel Lieuwma, Myriam Boolsen, Jibbe Willems, Marino Thijssen, Uamungo Cornelis, Roy Aernouts, Gökhan Girginol, Enver Husicic, Nele Vereecken, Rashid Novaire, Yonina Spijker, Frank Siera, Amina Belorf, Aurelie Di Marino, Carmien Michels, Ester Duysker, Mirke Kist

Speelden eerder al teksten uit het Schrijversgevang: Stan, Wunderbaum, ’t Barre Land, SKaGeN, De Roovers, Lazarus, FC Bergman, Compagnie Barbarie, Bühnehasen, Echt Antwaarps Teater, EISBÄR*, Laika, De Tijd, BOOKERS & HOOKERS, De Deurenkomedie, Theater Antigone en De Nwe Tijd