Het Schrijversgevang op scène #13 | Monty

Het Schrijversgevang op scène #13

Annelore Smits, Paul Govaerts & Koen Verheijden

zondag 20 september 2020, 20:00

Drie schrijvers. Opgesloten. Elk een bed en een tafel. De borgsom? Een gloednieuwe theatertekst.

Monty stelt drie theaterauteurs een bijzondere uitdaging voor: ze blijven een week lang binnen de muren van het theater. Op maandag worden ze opgesloten. Om zich vrij te kopen storten ze zich vijf dagen exclusief op het schrijven van een gloednieuwe theatertekst.  

Op vrijdag wordt de borgsom betaald en overhandigen ze het resultaat van een week schrijven aan drie theatergezelschappen. Een loting beslist wie welke tekst krijgt. Vanaf dan zijn hun teksten volledig in de handen van de acteurs. Een ruwe montage tonen zij zondagavond aan het publiek.  

Monty lanceerde dit experiment in 2008. Intussen groeide het Schrijversgevang uit tot een vaste traditie om aan het begin van het culturele seizoen een impuls aan de Nederlandstalige theaterliteratuur te geven.

De schrijvers

Annelore Smits (1988) studeerde Nederlands-Spaans aan de UGent en docent en regie aan de Toneelacademie Maastricht. Samen met een aantal klasgenoten richtte ze Cie Augustus op en schreef ze de tekst voor hun eerste voorstelling Julia, die speelde op het Amsterdam Fringefestival. Annelore werkt als theatermaker bij de sociaal-artistieke organisatie De Figuranten in Menen.

Paul Govaerts (1982) studeerde film aan het Sint-Lukas in Brussel. Hij werkte als scenarist voor verschillende productiehuizen en ontwikkelde met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds de serie Koning der Belgen, over Leopold I. Hij schrijft toneelteksten die hij zelf op scène probeert te krijgen. In 2016 maakte hij Dubbelmens, een muziekmonoloog over een man die verslaafd is aan verslavingen en in 2018 ensceneerde hij Startschot over de geradicaliseerde figuur Gavrilo Princip. Hij schreef ook de teksten Crisis over een gezin dat worstelt met objecten en Oorlog over een gezin dat worstelt met fake news. Taal is voor hem een tool om dingen duidelijk en onduidelijk te maken.  

Koen Verheijden studeerde regie aan de Toneelacademie Maastricht. Hij maakt fictiefilm en onderzoekstheater, waarvoor hij zijn eigen teksten schrijft. Zijn werk is documentair. Hij voert journalistiek onderzoek naar maatschappelijke thema’s dat hij vervolgens fictionaliseert. Vaak hangt er over zijn werk een melancholische sfeer. Momenteel werkt hij aan een voorstelling over Nederlands-Indië, Nina Bobo, geproduceerd door Theater de Generator in Leiden. In deze voorstelling probeert Koen dichter bij zijn Indische roots te komen, vraagt hij zich af hoe die complexe geschiedenis in elkaar zit en wat de rol van zijn oma daarin is geweest.

De gezelschappen

de.ploeg bestaat uit drie spelers: Taeke Nicolaï, Vincent Van Sande, Danny Bouman, een muzikant: Zino Moons en een schrijver: Matthias Hellemans. In 2018 maakten ze in samenwerking met Monty, Zuidpool en de Roovers hun eerste voorstelling Het is niet elke dag dat we nodig zijn en in 2019 gingen ze in première met Koningskloote. Deze producties zijn een eerste aanzet geweest in de zoektocht naar een eigen spreek- en speeltaal. In oktober 2020 gaan ze op de rondreizende theatercarrousel En avant in première met hun nieuwe voorstelling Kop'eraf.

Montignards Marie Pien, Jonathan van der Horst en Rani De Cock (Montignards #3) en Lola Bogaert (Montignards #1), slaan voor het Schrijversgevang de handen in elkaar. De makers en spelers van Montignards #3 werken nog steeds samen. The Last Tall Man, een productie die ontkiemde tijdens het Montignardproject, speelde vorig jaar tijdens Love at first Sight en wordt nu opgenomen door ARSENAAL/LAZARUS in de En avant theatercarrousel.

Prince K. Appiah, Indiana Callebaut, Veroline Vanderbeek, Wito Geerts en Johannes Wirix-Speetjens zijn de laatste lichting alumni van de master Acteren aan het Conservatorium van Antwerpen. 

De jury  

Actrice en theatermaker Manja Topper, schrijver Elvis Peeters en dramaturg Erwin Jans selecteerden uit de inzendingen drie namen. Tijdens het gevang ontfermen ze zich elk over een schrijver. Met een gesprek, raad of extra koffie.

Over het Schrijversgevang  

schrijversgevang.jpg

Lieten zich eerder opsluiten: Laura Van Dolron, Jeroen Perceval, Joost II Sickenga, Nico Boon, Jibbe Willems, Barbara Claes, Stefanie Claes, Angelo Thijssen, Uamungo Cornelis, Bo Tarenskeen, Michiel Lieuwma, Myriam Boolsen, Tom Struyf, Freek Vielen, Rebekka De Wit, Roy Aernouts, Enver Husicic, Gökhan Girginol, Nele Vereecken, Rachid Novaire, Yonina Spijker, Frank Siera, Amina Belorf, Aurelie Di Marino, Mirke Kist, Carmien Michels, Esther Duysker, Gaea Schoeters, Moya De Feyter, Michiel Cox, Jaouad Alloul, Matthias Hellemans, Xandry van den Besselaar, Lisanne van Aert, Lotte Lola Vermeer en Roel Pronk.

Voerden de teksten op: K.A.K., De Theatertroep, Il Brigata, de Roovers, Echt Antwaarps Teater, LAZARUS, Wunderbaum, Toneelhuis, STAN, ’t Barre Land, FC Bergman, De Warme Winkel, BOOKERS & HOOKERS, Theater Antigone, De Nieuwe Tijd, EISBÄR*, Laika, Zuidpool, het KIP, Compagnie Barbarie, De Bühnehasen, ...