Hit the stage #34 - Cie Alonso - Jan Martens | Monty

HIT THE STAGE #34<br>Societat Doctor Alonso + Jan Martens

dinsdag 19 februari 2013, 20:30

Societat Doctor Alonso | Introduction to introduction

Societat Doctor Alonso komt in 2013 als eerste op residentie. De compagnie werkt aan een onderzoek over de beweging van een rationeel wezen en haalt inspiratie bij de metafysica van Aristoteles.
De grote Griek beweerde dat alle natuurlijke wezens onderworpen zijn aan constante beweging en verandering. Die verandering kan potentieel of feitelijk zijn. Binnen deze twee invullingen van beweging en verandering, is er een narratief element. Het klinkt vrij ingewikkeld, maar voor de Societat Doctor Alonso is het helder en duidelijk. Het rationele wezen van dienst is Sofia Asencio, performer bij de groep. 
Societat Doctor Alonso (SDA) is de groep van Tomàs Aragay en Sofia Asencio. Tomas en Sofia creëren elke voorstelling, beginnend bij nul door na te denken over hun eigen taal. Tomas Aragay studeerde dramaturgie en regie in Barcelona. Hij stond mee aan de wieg van General Elèctrica company en maakte theater- en  dansvoorstellingen met deze groep. Sofie Asencio danste voor verschillende Spaanse gezelschappen. Gaandeweg maakte ze haar eigen creaties. In 2001 richtten ze samen met Aragay Societat op.


 Jan Martens | LA BETE

Op uitnodiging van het Franse Centre de Développement Chorégraphique du Val-de Marne maakt Jan Martens een nieuw werk, een solo voor actrice Joke Emmers. LA BETE is de uitvoering van een monologue intérieure:
 don’t stop talking,
 keep on going,
 let’s go on.
 Again and again.

LA BETE wordt een ritmische voorstelling waarin de relatie tussen stem, taal en beweging centraal staat. Een onderzoek naar de opbouw van een perfecte climax. Op HIT THE STAGE tonen Martens en Emmers de resultaten van een eerste repetitieperiode. De uiteindelijke voorstelling gaat op 10 april 2013 in première in La Briqueterie tijdens de Biennale
van het CDC du Val-de-Marne in Vitry-Sur-Seine bij Parijs. 
Jan Martens studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en het conservatorium van Antwerpen. Hij danste o.a. voor Ann Van den Broeck en Koen De Preter. Sinds 2009 ontwikkelt Martens ook zijn eigen creaties. In zijn werk staat de schoonheid van de incomplete mens centraal, eerder dan fysieke virtuositeit en complexe choreografieën.

van Jan Martens | met Joke Emmers | in opdracht van CDC du Val-de-Marne | coproductie ICK, Workspace Brussels, Les Brigittines en Dans Brabant | met dank aan Monty