Hit the Stage #35 | Petra Zanki + Sabine Holzer & Marc Vanrunxt | Monty

HIT THE STAGE#35 <br> Petra Zanki + Sabina Holzer & Marc Vanrunxt + Strange Fruit

dinsdag 19 maart 2013, 20:30

Petra Zanki | Remembering body

Never believe fate is more than
the condensation of childhood
(Rainer Marie Rilke)

Remembering body is de eerste voorstelling in de Changelings-cyclus van de Kroatische choreografe Petra Zanki. De choreografie is gebaseerd op bewegingen uit onze vroegste kindertijd. Het uitgangspunt zijn de (onbewuste) herinneringen van het getraumatiseerde kinderlichaam: een lichaam dat geleden heeft onder geweld - fysiek, seksueel of emotioneel.
We gaan ervan uit dat het lichaam, in tegenstelling tot ons verstand, bepaalde dingen nooit vergeet. In tegenstelling tot ons directe, bewuste geheugen, dat herinneringen bevat waar we meteen bij kunnen, blijven sommige onbewuste herinneringen onbereikbaar rondzweven. Een geur, een geluid kan echter plots een gevoel of beeld oproepen dat we niet kunnen thuisbrengen, maar dat onmiskenbaar uit onze vroegste kindertijd stamt.
Remembering body verbindt ons volwassen lichaam met het lichaam van het kind in elk van ons.

Petra Zanki is een performer, auteur en choreograaf, geboren in Split (Kroatië). Na haar studies kunst en filosofie in Zagbreb, vervolgde ze haar studies in Parijs (UFR Theatre et Arts du Spectacle). Ze is medestichtster van de artistieke organisatie  Banana Gerila and ekscena waarmee ze verschillende Kroatische en internationale projecten op poten heeft gezet. Zanki won in 2010 de eerste prijs op het Young Choreographers Platform of Croatia.


 

Marc Vanrunxt & Sabina Holzer | Ghost dances

Choreograaf/performer Sabina Holzer en choreograaf Marc Vanrunxt komen enkele weken op residentie in Monty. Het resultaat van hun samenwerking wordt getoond op HIT THE STAGE. Er liggen gemeenschappelijke obsessies op tafel zoals de late muziek van Morton Feldman, de teksten van Patti Smith en het boek Thomas l’obscur van Maurice Blanchot.

Sabina Holzer en Marc Vanrunxt hebben elkaar leren kennen via fotograaf David Bergé. In 2009 stelde David voor om een foto van hem te gebruiken als beeld voor de voorstelling Extraction, de solo voor Eva Kamala Rodenburg van Marc Vanrunxt. Op die foto staat de Weense danseres en choreografe Sabina Holzer voor een zwart monochroom schilderij van Richard Serra. Vanrunxt verzocht vervolgens om Sabina’s gezicht zwart te maken zodat de figuur helemaal zou opgaan in de zwarte Serra. Tot zover de bizarre onstaansgeschiedenis van een samenwerking. Sinds kort hebben Vanrunxt en Holzer elkaar verschillende keren ontmoet, in Wenen en in Antwerpen. Naar aanleiding van deze ontmoetingen is er de wens ontstaan om samen te werken, niet noodzakelijk aan een product maar aan een project genaamd Ghost Dances in de vorm van een dubbele residentie. De residentie in Monty zal gespiegeld worden door een residentie in TanzQuartier in Wenen. Beide residenties zullen uitmonden in een publiek moment.

Sabina Holzer is performer, choreografe en auteur. Ze studeerde hedendaagse dans aan de SNDO/Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam. Voordien deed ze theaterervaring op in Wenen, Frankrijk en Nederland. In het verleden werkte ze al samen aan projecten met Robert Steijn, Fabian Chyle, Bilderwerfer, Toxic Dreams, Vera Mantero, Philipp Gehmacher, Lux Flux, Machfeld and Milli Bitterli / Artificial Horizon. Sinds 2005 werkt ze nauw samen met kunstenaar Jack Hauser. Samen ontwikkelen ze performances, ingrepen in de publieke sfeer, gallerijen, theaters en museums. 

productie Kunst/Werk, i.s.m. Monty en TanzQuartier WenenStrange Fruit |
 We do something about something else

A joke
Give me a joke
Give me a joke
So I can laugh
So I can fart from laughing
This is insane
This isn't going to a good place
This is no good
This is insane
This is ungood
This is ungood
This is ungood
Unhealthy
Unhappy
90 percent happy
And the 10 percent is
unsure
Unclear
Half happy
A bit of happiness
And a lot of joy
Happiness is like the river
And joy is like
Like
Like
Like fish

Dit jonge dans/theatergezelschap, bestaande uit Amar Al Bojrad, Sarah Eisa en Duraid Abbas werkt aan een nieuwe voorstelling. Verwacht je aan een mix van een westers en oosters dansidioom. Guy Van Nueten componeert speciaal voor deze creatie een soundtrack. Strange Fruit is in residentie bij Moussem nomadisch kunstencentrum.