HIT THE STAGE#38 | Lotus Eddé Khouri | Monty

HIT THE STAGE#38 <br> Lotus Eddé Khouri + Barbara en Stefanie Claes

dinsdag 12 november 2013, 20:30

€10 | €6 | €6

Wil je weten wat er beweegt in hedendaagse dans en performance? Tijdens HIT THE STAGE maak je exclusieve toonmomenten en previews mee. Elke avond is een ontdekkingstocht langs het werk van minstens twee kunstenaars of collectieven. Je krijgt geen afgewerkte voorstellingen, maar fragmenten uit het creatieproces. Dat kan gaan om begin- of eindetappes van een onderzoek, bewerkingen van bestaand materiaal of eerste toonmomenten van producties in aanmaak. Eenmalig, exclusief en ongecensureerd.


 

Lotus Eddé Khouri/Moussem | Tournures

Tijdens een residentie werkt de Frans-Libanese choreografe aan een creatie voor twee dansers, een muzikant en beeldhouwer in actie. Op 12 november toont ze het resultaat. 


Création pour deux danseurs, un musicien et un sculpteur. Ils sont quatre. Ils se tiennent dans l'indétermination de leurs points d'entrée. Leurs fonctionnements se combinent. Chacun dans sa discipline s'évertue à une tâche. L'acharnement est leur point commun, si différentes ces tâches soit-elles. Comme autant de sphères d'actions - bulles individuelles ou collectives, elles se génèrent les unes les autres, et ne tiennent que par leur coexistence dans un même espace, toujours indéterminé, sans commencement, sans finitude, sans seuils.
- Lotus Eddé Khouri

Lees meer over Lotus Eddé Khouri onder MontyFaktorij, onze pagina over residenties.


 

Barbara & Stefanie Claes | De Bultenklacht

Een kameel staat op van zijn stuk grond. Hij vertrekt om een wonder te zoeken want hij heeft een verlangen om ergens anders te zijn.
In de sahara is het droog en stil, maar toch is er muziek.
In de sahara zijn er gesluierde mannen die jagen op kamelen.
In de rest van de wereld zijn er ook mensen.
De kameel komt in café's, in de opera, in vuurpelotons, in de kliniek, op bidplaatsen, en in een zitkamer van een oude vrouw die zal uitleggen wat een wonder is. 
Kamelen zijn van nature dieren zonder er natuurlijke vijand er wordt gezongen over bloed en heiligdom, in een decor dat uit tekeningen zal bestaan.

Barbara en Stefanie Claes maken een nieuwe voorstelling over de betekenis van 'thuis'. De Bultenklacht gaat over onderweg zijn, willen thuiskomen, thuiskomen en terug weg willen. In een eerste werkfase creëerden de theatermaaksters samen met enkele patiënten uit een psychiatrische instelling in Menen een voorstelling. Vervolgens gingen ze aan de slag met 14 anderstalige jongeren uit een onthaalklas van de Antwerpse school Marco Polo. Deze onthaalklas herbergt een bontgekleurde groep nieuwkomers van verschillende nationaliteiten, die een ding gemeen hebben; ze moeten Nederlands leren om door te stromen naar het regulier onderwijs. 

Voor de première van De Bultenklacht moet je nog wachten tot 17 januari. Maar op 12 november lichten ze al een tipje van de sluier.