HTS: De Preter - Ibarettxe | Monty

HIT THE STAGE #26 <br> De Preter - Ibarettxe

dinsdag 12 oktober 2010, 20:30

Na een succesvolle Europese tournee met hun vorige werk ‘We dance to forget’ (een productie van fABULEUS), volgde logischerwijs een nieuwe samenwerking.
‘While things can change / We are not Julie Andrews’ is een intieme en musicalachtige dansvoorstelling waarbij gerefereerd wordt naar een heleboel bekende en minder bekende musicals, dansfilms en andere films waarin dans een belangrijke rol speelt. Koen en Maria zijn gefascineerd door de sfeer, humor en emotionaliteit die veel van deze films in zich dragen. Met hun referenties creëren ze een eigen verhaal, waarin ze o.a. de volgende vragen inhoudelijk proberen te beantwoorden met dans, (live) muziek, zang, spel, film en dit niet zonder humor.

 Waarom zijn sommige dingen makkelijker gezegd dan gedaan?
Hoe komt het dat slecht nieuws langer onthouden en vaker doorverteld wordt dan goed nieuws?
Waarom zijn we niet altijd even dankbaar voor de dingen die we vanzelfsprekend vinden?
Hoe komt het dat we moeten blijven vechten om niet in onze vooroordelen te vervallen?

 ‘While things can change / We are not Julie Andrews’ wil het publiek raken, met een lach en een traan, en baadt in een sfeer van oprechtheid.

Koen en Maria leerden elkaar kennen tijdens de International Young Makers Marathon (2004), een initiatief van Theater aan Zee (Oostende), dat hun voorstellingen ‘Txatxorra’s Cube’ en ‘Les mots… toujours les mots bien sûr’ naar Oostende (TaZ), Amsterdam (ITs), Bilbao (ACT), Brussel (ITs) en Edinburgh (Fringe) bracht. In 2007 maakten ze voor fABULEUS (Leuven) de voorstelling ‘We dance to forget’ in samenwerking met kunstencentrum STUK. De voorstelling werd uitgekozen door Sidi Larbi Cherkaoui voor Julidans Next Amsterdam (2007), alsook voor het Aerowaves festival van The Place in Londen (2008) en kende een uitgebreide Europese tournee.

Concept en uitvoering Koen De Preter en Maria Ibarretxe
Dramaturgie Annette van Zwoll
Lichtontwerp en techniek Lennert Dierick
Video Alaitz Arenzana
Projectmanagement Karolien Derwael / Klein Verzet vzw
Coproductie Cultuurcentrum Genk en theater NWE Vorst Tilburg
Met ondersteuning van Monty (Antwerpen), STUK (Leuven), Melkweg (Amsterdam), Dansateliers (Rotterdam) en Pianofabriek (Brussel)