HTS: Mokhallad Rasem & Bassim Altayeb | Monty

HIT THE STAGE #22 <br> Mokhallad Rasem & Bassim Altayeb

woensdag 11 november 2009, 20:30

Mokhallad Rasem was van 2000 tot 2005 als regisseur en acteur verbonden aan het Nationaal Theater van Bagdad. Sinds enkele jaren werkt hij als theatermaker in Antwerpen. Vorig seizoen was hij in Monty te zien in W.M.D. (just the low points) van Kevin Doyle en het New Yorkse collectief Sponsored by Nobody. Monty produceert ook zijn eerste regie op Belgische bodem, die in het voorjaar van 2010 in première gaat.

Voor deze HIT THE STAGE werkt Mokhallad Rasem met een zestiental performers: de helft zijn Irakese acteurs, de andere helft Belgische actrices. Ze ontmoeten elkaar en worden geconfronteerd met elkaars vluchtpogingen: de Irakezen vluchten weg van de oorlog in hun land, de Belgische vrouwen ontvluchten de wijdverspreide Westerse mentaliteit waarin alles wat mogelijk is ineens ook moet.

De cultuurkloof ligt als een gapend gat tussen beide groepen in, en belangrijke keuzes dringen zich op. De performers stellen elkaar en zichzelf een reeks prangende vragen over verleden, heden en toekomst. Een gezamenlijke en tegelijk heel persoonlijke zoektocht naar de opofferingen die nodig zijn om dromen waar te maken.

regie Mokhallad Rasem
concept Mokhallad Katrien De Schutter, Kathleen De Laet, Karlien De Cock, Muriël Boutreur, Dhyaa Khaled
tekst Kathleen De Laet
van en met Ahmed Khaled, Katrien De Schutter, Moayed Khaled, Katrien Bruers, Kathleen De Laet, Karlien De Cock, Anneke Deckers, Muriël Boutreur, Hossein Shabeeb, Dhyaa Khaled, Dorien Moelans, Adel Khaled, Rafaël Theunis
antropoloog Birsen Taspinar
licht Ali Khadoum
geluid Hossein Atshan
video Dhyaa Khaled, Hossein Shabeeb, Adil Khaled
muziek Adnan Mohsin (luit), Rafaël Theunis en Muriël Boutreur (piano), Katrien Bruers en Kathleen De Laet (gitaar)
productie Ahmed Khaled en Kathleen De Laet