JANA DE KOCKERE I The Cosmic Meaning Illusion I #LAFS7 | Monty

JANA DE KOCKERE & FERRE VUYE

The Cosmic Meaning Illusion

woensdag 14 september 2022, 19:00
donderdag 15 september 2022, 21:00

Theatermaker en wetenschapsfilosofe Jana De Kockere verdiepte zich in de geschiedenis van de wetenschap en raakte in de war. In 1616 zagen de mensen in West-Europa dat de natuur aan het vergaan was, ziek geworden door de zonden van de mens. Overstromingen, koude winters, mislukte oogsten, ziekten: de natuur stond op het punt te sterven. We zijn 406 jaar later, de natuur is niet gestorven, maar lijkt nu opnieuw te sterven. Wat betekent deze herhaling? Wat betekent het dat we opnieuw geloven in het einde van de wereld?

Deze voorstelling gaat niet over klimaatverandering. Wat op het spel staat is niet de waarheid van de ecologische crisis. Het gaat om de betekenis van een einde. De betekenis van het geloven in een einde en het feit dat dit geloof een geschiedenis heeft.

De Kockere verdiepte zich in deze geschiedenis en kwam uit bij een fictioneel karakter in het heden: een incarnatie van een existentiële crisis gespeeld door Ferre Vuye. Zoeken naar betekenis in deze crisis leidt tot waanzin, maar het ontkennen ervan evenzeer.

Over de Makers

Jana De Kockere en Ferry Vuye studeerden samen in 2021 af aan KASK. De Kockere was vorig seizoen nog te gast in Monty als performer in Mount Average van Julian Hetzel. Ze doet een doctoraatsonderzoek binnen de filosofie aan de UGent. Vuye speelde mee aan Familie GRRR (de Nwe Tijd & hetpaleis) en Losers get Lost (Kopergietery). Hij richtte mee het Toneelscholenfestival op en maakte de voorstelling Prelude in de sneeuw.

Credits
Concept: Jana De Kockere
Creatie: Jana De Kockere & Ferre Vuye
Performance: Ferre Vuye
Art direction & design: Carly Rae Heathcote
Met steun van: Monty, Gouvernement en Campo
In samenwerking met UGent, afdeling filosofie, ondersteund door het Maatschappelijk Valorsiatiefonds