Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz | Lawrence of Arabia | Belgische première | Monty

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz

Lawrence of Arabia

vrijdag 25 oktober 2019, 20:30
zaterdag 26 oktober 2019, 20:30

25-10-2019 20:30 ticket
26-10-2019 20:30 ticket

Zevenentwintig scènes die nog misten in de film

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Lawrence of Arabia is een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

“Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.”

Marjolijn van Heemstra

De pers over Lawrence of arabia

Sadettin Kirmiziyüz was te gast op NPO Radio 1 bij programma Cinema OVT waar de filmklassieker Lawrence of Arabia centraal stond. Luister terug.

De makers

Sadettin Kırmızıyüz studeerde in 2007 als acteur af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij was te zien in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Noord Nederlands Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel. Kırmızıyüz is geboren en getogen in Zutphen, maar wordt gefascineerd door het feit dat hij een migrantenkind is. Zijn ervaringen vormen de basis van een theatraal onderzoek naar grote actuele thema’s rond multiculturaliteit in onze samenleving. In seizoen 2019-2020 is Sadettin ook te zien met DOPE, de derde voorstelling in zijn reeks over de grote stad. Hij speelde eerder in Monty met onder andere De Radicalisering van Sadettin K. en De vader, de zoon en het heilige feest.

Marjolijn van Heemstra is schrijver, dichter en theatermaker. Eerder stond zij op het Montypodium met o.a. de voorstellingen Stadsastronaut en Zohre, een Afghaans-Nederlandse soap. Van Heemstra zat ook in de jury van het Schrijversgevang, waarbij Monty de kans geeft aan drie jonge theatercateurs om een gloednieuwe tekst te schrijven op 5 dagen. Haar laatste roman ‘En we noemen hem’ werd in zeven landen vertaald en won verschillende prijzen. In haar werk gaat Van Heemstra actuele thema’s te lijf met poëzie en verwondering en laat ze steeds weer zien hoe veelkantig de werkelijkheid is.