Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz | Lawrence of Arabia | Belgische première | Monty

Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kırmızıyüz

Lawrence of Arabia

vrijdag 25 oktober 2019, 20:30
zaterdag 26 oktober 2019, 20:30

25-10-2019 20:30 ticket
26-10-2019 20:30 ticket

Een oud heldenepos dat licht werpt op het verwarrende heden.

In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de gelijknamige, wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence, die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Een verhaal over mannenvriendschap (in de film komt niet één vrouw voor), opoffering en eindeloze tochten door de woestijn. Tot zover de beroemde film.

Het verhaal van Lawrence of Arabia is óók het verhaal van Europees kolonialisme in het Midden-Oosten. De beslissingen die toen werden genomen, legden de kiem voor de grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Via een keten van oorzaak en gevolg zijn de rubberbootjes in de Middellandse Zee dus terug te leiden tot de tijd waarin Lawrence in zijn djellaba door het zand in de woestijn crosste. Het is een oud verhaal over olie en hebzucht, die de hedendaagse milieuvervuiling tot gevolg had.

Van Heemstra en Kirmiziyüz blazen het stof van dit oude heldenepos en gaan in gesprek met Arabische theatermakers, historici en een boze Saoedische blogger. De voorstelling zoomt in op de betekenis van de Britse avonturier voor de huidige grenzen en grensconflicten in het Midden-Oosten.