Revanche | joint venture | Monty

Revanche

joint venture

donderdag 3 september 2020, 20:00
donderdag 3 september 2020, 22:00
vrijdag 4 september 2020, 20:00
vrijdag 4 september 2020, 22:00
zaterdag 5 september 2020, 20:00
zaterdag 5 september 2020, 22:00
donderdag 10 september 2020, 20:00
donderdag 10 september 2020, 22:00
vrijdag 11 september 2020, 20:00
vrijdag 11 september 2020, 22:00
zaterdag 12 september 2020, 20:00
zaterdag 12 september 2020, 22:00
zondag 13 september 2020, 20:00

Nadat de toegang tot de scene voor iedereen prompt afgesneden werd, door een onzichtbare vijand nog wel, bleef iedereen verdwaasd achter: spelers, theaters én publiek.  

de Roovers, STAN, Kloppend Hert, Abattoir Fermé, Nel Ponsaers, Maya Sannen, Tom Pintens, Laurence Roothooft, il Brigata, Lien Thys, Tim Bogaerts, Thomas Ryckewaert, Simone Milsdochter, Rudy Trouvé, De Nwe Tijd, Compagnie de KOE, Hof van Eede, Comp.Marius, ‘t Barre Land, Etuwe Bright Junior, Ahilan Ratnamohan, Ellen Schoenaerts, LAZARUS, Nona Demey Gallagher, Mats Vandroogenbroek, Timo Sterckx, SKaGeN, Gregory Frateur, Dood Paard, De Warme Winkel, Toneelhuis, Mokhallad Rasem, Kuno Bakker en Monty nemen revanche.  

Samen zetten we het nieuwe seizoen in met een rist stukken van voorstellingen, een panoplie van het repertoire, een feest van het kunnen.

Een serie samengestelde avonden voor een beperkt publiek met scènes uit, best of, work in progress, unplugged, nieuwigheden en uit de oude doos. Corona –en social distancegewijs delen we de avond op in twee slots van 90 minuten. In elke slot geven verschillende gezelschappen, makers, spelers en muzikanten het beste van zichzelf.

Revanche is een joint venture, een project waarbij we gezamenlijk revanche nemen op de werkelijkheid, om de wereld te laten zien dat we er nog steeds zijn. Onder het motto: "Gezelschappen, onafhankelijke artiesten, toneelspelers, muzikanten en theaters, verenig u!", zorgen de gesubsidieerde gezelschappen voor zichzelf, treedt Monty op als gastheer voor alle autonome spelers en doet ook u als publiek mee: door een zitje te kopen levert u een bijdrage, want kunst kost geld.

Slot #1

donderdag 3 september 2020, 20u

de Roovers | De Jazegger / De Neezegger

Naar het Japanse Noh-theaterstuk Taniko of de worp in het dal.

Bertold Brecht baseerde zijn tekst op een Noh-theaterstuk over een pelgrimstocht in de bergen. Onder de wandelaars bevindt zich een jongen wiens moeder ziek is. Brecht maakt de expeditie tot een zoektocht naar medicijnen. Tijdens de wandeling wordt de jongen ook ziek. De traditie wil dat zieken worden achtergelaten tijdens de tocht.

Maya Sannen | REGINA TRITUM

Ok, wijn dan maar.

Ze vindt dat wel een toepasselijke drank. De smaak kan haar misschien vervoeren. Weg van haar denken. De man wil ook knikt hij. Hij kijkt naar het plafond. Hij zoekt iets wat niet hier is. Koffie had ook gekund. Hij wordt bemind. Dat zie je aan zijn lijf. Er had zoveel ook gekund. De vrouw draait zich weer om richting barmeisje. Het teken van nog alstublieft. Woorden zijn niet meer nodig.

REGINA TRITUM vertelt het verhaal van een vrouw die per ongeluk een man ontmoet. Tussen wijn en koffie ontvouwen ze hun opgestapelde denken tot een mozaïek van liefde en verval.

de-roovers.jpg
maya-sannen-regina-tritum.jpg
Slot #2

donderdag 3 september 2020, 22u

STAN | Het hooglied

Het Hooglied van Salomon, één van de meest enigmatische liefdesgedichten uit het Midden Oosten, is misschien wel de ultieme ode aan de liefde, een sensuele viering van de zintuigen, woorden gedrenkt in verlangen, aardse beelden uit de weelderige natuur van het Midden Oosten die het lichaam uitnodigen ten dans.  Youness Khoukhou en Jolente de Keersmaeker vinden elkaar doorheen de verzen die op een glorieuze manier de tijd doorzwommen hebben en die de universaliteit van de liefde tastbaar blijven maken.

Abattoir Fermé | De Kersenvla

Abattoir Fermé geeft een eerste indruk van De Kersenvla van Danny Tsjechov (minder bekende halfbroer van Anton). Deze voorstelling gaat niet veel later in première en speelt op 29 en 30 oktober in Monty.

Nel Ponsaers | Gloeiend Goud
Nel – contouren, als licht vangen met een vlindernet. Een steeds veranderende gestalte, een oriëntatie van invalshoeken om alle kleine details van het steeds anders vallende licht te kunnen herbergen. Diep in het lymbisch stelsel van ‘The Golden Glows’, het kloppende hart van haar ‘indio LOURO’, deel van de huid van de Stef Kamil Carlens band. En nu, Alderson. Een vrouw. Een meisje. Een kleindochter. Een delicate stroom van persoonlijk minimalisme – geen gutsende spotgloed, maar gulzige vlammetjes. Geen grafiet-kelende kraaien, maar eenvoudig aangetrokken motjes; thuis in oude kleding, vertrouwd met nieuw licht. Licht, teruggebracht uit de mond van haar grootouders, een heruitvinding van hun spiergeheugen, hen kledend met een nieuwe taal. 
stan-het-hooglied.jpg
abattoir-ferme-de-kersenvla.jpg
nel-ponsaersmarco-houbenlowres.jpg
Slot #3

vrijdag 4 september 2020, 20u

Tom Pintens & Laurence Roothooft | ELDERS 

ELDERS is Tom Pintens en Laurence Roothooft.
Filmische pop.
Engelstalig.

il Brigata | Dag 3: Tankman

il Brigata speelt scènes uit hun repertoire en toont een preview op hun volgende voorstelling Dag 3: Tankman, een onderzoek naar de werking van stilte als politieke kracht aan de hand van het iconische beeld van Charlie Cole van een Chinese man die een colonne tanks tegenhield op het Tiananmenplein. Wanneer is zwijgen een daad van dissidentie en wanneer zijn wij onvrijwillig medeplichtig aan censuur? Dag 3: Tankman gaat in première op 25 en 26 november in Monty.

Thomas Ryckewaert | Move 37

Move 37 is een zet in een historische wedstrijd Go, het oudste en meest complexe bordspel ter wereld. In 2016 nam Google’s AlphaGo het op tegen de 18-voudig wereldkampioen Lee Sedol. Niemand gaf een cent om de kansen van de Artificiële Intelligentie AlphaGo. Maar diens 37ste move sloeg in als een bom en openbaarde het radicaal vreemde gelaat van A.I.: uitermate intelligent, creatief, maar ook totaal alien.

In de corona-proof versie van de lecture performance Move 37 zoekt Thomas Ryckewaert naar manieren om het radicaal vreemde bloot te leggen. Een trip door de duistere, koele horror van de intelligente machine. Met een live electronica set door whysoserious.

tom-pintens-laurence-roothooft-elders.jpg
beeldhr.jpg
thomas-ryckewaert-move-37.jpg
Slot #4

vrijdag 4 september 2020, 22u

STAN | Het hooglied

Het Hooglied van Salomon, één van de meest enigmatische liefdesgedichten uit het Midden Oosten, is misschien wel de ultieme ode aan de liefde, een sensuele viering van de zintuigen, woorden gedrenkt in verlangen, aardse beelden uit de weelderige natuur van het Midden Oosten die het lichaam uitnodigen ten dans.  Youness Khoukhou en Jolente de Keersmaeker vinden elkaar doorheen de verzen die op een glorieuze manier de tijd doorzwommen hebben en die de universaliteit van de liefde tastbaar blijven maken.

Abattoir Fermé | De Kersenvla

Abattoir Fermé geeft een eerste indruk van De Kersenvla van Danny Tsjechov (minder bekende halfbroer van Anton). Deze voorstelling gaat niet veel later in première en speelt op 29 en 30 oktober in Monty.

Sara De Bosschere & Rudy Trouvé (de Roovers) | De hongerkunstenaar

Aanvankelijk wil iedereen de voorstellingen van de hongerkunstenaar zien. Gaandeweg verliest het publiek zijn interesse. Hij vindt aansluiting bij een circus waar hij een kooi krijgt bij de stallen van de roofdieren. Uiteindelijk wordt hij door niemand meer opgemerkt of gehoord. Zelfs het personeel verliest hem uit het oog. Na zijn wegkwijnen wordt hij min of meer bij toeval in zijn hok ontdekt.

De pijnlijke absurde vertellingen van Kafka doen ons anders naar de ons omringende wereld kijken. De beelden die hij beschrijft roepen sterke associaties op. De combinatie van liefdevolle wanhoop en macabere humor blijft uniek.

Rudy Trouvé en Sara De Bosschere hopen simpelweg de sensatie - die hen overkwam bij het herlezen van dit verhaal - met u te delen.

stan-het-hooglied.jpg
abattoir-ferme-de-kersenvla.jpg
de-hongerkunstenaar.jpg
Slot #5

zaterdag 5 september 2020, 20u

Simone Milsdochter | "WHAT DO YOU THINK OF WESTERN CIVILIZATION?" "I THINK IT WOULD BE A GOOD IDEA.”

Een lecture performance van Simone Milsdochter

over goed en kwaad
over rijk en arm
en andere toevalligheden.

Ik ga in mijn eigen schoenen staan, zet mijn voeten in de actualiteit en bezie de wereld waarin wij nu leven… en die ons te wachten staat.

Rudy Trouvé

Rudy Trouvé is het bekendst als ex-gitarist van dEUS, maar eigenlijk is hij vooral de drijvende kracht achter het eigenzinnige platenlabel Heaven Hotel en speelde in een ontelbaar aantal bands zoals Dead Man Ray, Gore Slut, Kiss My Jazz, Tape Cuts Tape, ... Hij noemt zichzelf een doe-het-zelver, een slechte gitarist en een klankfetisjist, en doekt zijn groepen op van zodra ze succesvol dreigen te worden. In de Monty zal hij zingen, gitaar spelen en diverse geluiden produceren.

simone-milsdochter-what-do-you-think.jpg
rudy-trouve.png
Slot #6

zaterdag 5 september 2020, 22u

Lien Thys & Tim Bogaerts | Salon der amoureuze verwarringen

Lien en Tim heropenen de deuren van hun Salon der amoureuze verwarringen (Montignards #3). In een reeks rendez-vous vinden ze elkaar als minnaars én onbekenden, dan weer als hoervertellers én paradijsvogels. Een verbeelding over hoe we geweldige relaties kunnen hebben met honderden verschillende mensen, die ons noodlottig ontgaan. Incluis: afrodisisch buffet en wijn.

STAN & Kloppend Hert | Moving (on)

Jolente De Keersmaeker, Btissame Bourrich, Haider Al Timimi, Gustavo Vieira, Atta Nasser en Evgenia Brendes ontmantelen je vooroordelen en spelen met je verwachtingspatronen in dit stuk over grootstedelijk geweld dat deel uitmaakt van Move (on), de voorstelling waar ze dit voorjaar mee op tournee waren tot het corona-virus als spelbreker optrad. Ze nemen alvast wraak met dit voorproefje, de volledige voorstelling is op 9 en 10 december in Monty te zien. 

752662432128267954145779827574098392514560n.png
stan-kloppend-hert-move-on.jpg
Slot #7

donderdag 10 september 2020, 20u

De Nwe Tijd, Compagnie de KOE & Hof van Eede | DAVID of hoe we ons bedacht hebben (work in progress)

Hoe te leven zonder je voor je vijftigste een kogel door je kop te jagen? Dat was het uitgangspunt van een speech voor studenten (‘This is water’) door de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace. Drie jaar later, op zijn zesenveertigste, hing hij zich
met een tuinslang op in zijn garage.

Met drie gezelschappen – de KOE, De Nwe Tijd en Hof van Eede – maken ze evenveel voorstellingen over de persoon en het werk van David Foster Wallace. DAVID of hoe we ons bedacht hebben, het eerste deel van dit drieluik, gaat in première in seizoen 2021-2022. Tijdens Revanche delen ze graag de eerste teksten met jullie: welkom in de schrijfkamer!

david-of-hoe-we-ons-bedacht-hebben.png
Slot #8

donderdag 10 september 2020, 22u

Comp. Marius | De Sunshine Boys

Al Lewis en Willie Clark zijn twee komieken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In de voorstelling zien we hun eerste publieke optreden in meer dan elf jaar. Het duo dat bijna een halve eeuw bekend stond als de Sunshine Boys, in hun favoriete scène, 'De dokter komt direct.' De tekst is één groot proceduregesprek: Repeteren -of niet? Variëren -of niet? Liegen -of niet? Doen alsof -of niet? De grappen volgen elkaar in sneltempo op in deze boulevardkomedie.

Een klassieker onder de komedies van de hand van de Amerikaanse auteur Neil Simon. Met de originele cast uit 2006 (Herwig Ilegems, Kris Van Trier, Kyoko Scholiers, Waas Gramser) haalt Comp.Marius dit repertoirestuk weer van onder het stof.

Comp.Marius - De Sunshine Boys
Slot #9

vrijdag 11 september 2020, 20u

Ellen Schoenaerts Kwartet

Ellen Schoenaerts startte haar carrière als tekstschrijver voor haar ex Tom Pintens. Ook werkte ze in het theater lang samen met Julie Cafmeyer, voor wie ze optrad als rechterhand. Als muzikante won ze in 2010 de prijs ‘Jong Muziek’ op Theater Aan Zee. In 2012 zag het muzikale debuut ‘Feiten’ het levenslicht. Ergens in het najaar presenteert Schoenaerts haar nieuwe album ‘Vrijblijvend Advies’. Samen met Liesa Van Der Aa, Ephraim Cielen, Tijs Delbeke neemt Ellen Schoenaerts Revanche in Monty.

Etuwe Bright Junior & Ahilan Ratnamohan / Star Boy collective | Look On The Bright Side

Junior slingert heen en weer tussen een onvervulde voetbalcarrière, applaus op het podium en meer shitjobs dan hem lief zijn. Hij leert nu met vallen en opstaan Nederlands en beschikt over bakken star quality. Is dat voldoende om de top te bereiken?

Ooit kwam Junior naar Europa om zijn voetbalcarrière uit te bouwen. Nu werkt hij zonder diploma in een fabriek. Zijn schijnbaar absurde poging om een ster te worden, biedt een blik achter de schermen van de roem. Welke mechanismen in onze maatschappij bepalen wie ‘het maakt’? En onder welke omstandigheden?

ellen-schoenaerts.jpg
etuwe-bright-junior.jpg
Slot #10

vrijdag 11 september 2020, 22u

LAZARUS | Stukken Van Mensen

LAZARUS brengt een sneak-preview van hun voorstelling Stukken Van Mensen, die op 21, 22, 23 en 24 oktober in Monty speelt. Stukken Van Mensen is een staalkaart van inhouden en mensen, een avond waarop spelers even vaak uit hun rol vallen als erin zitten, een doorsnede van wat theater was, is en kan zijn. 

Nona Demey Gallagher, Mats Vandroogenbroeck & Timo Sterckx / Krapp | A Preview: Weird Tales

Mats, Timo en Nona geven een eerste aanzet van hun volgende voorstelling: Weird Tales. Ze brengen enkele claustrofobische beelden, teksten en gedichten geïnspireerd op de old english poets: Mary en Percy Shelley, Lord Gordon Byron en dokter John Polidori.

Stukken Van Mensen - LAZARUS
Krapp - Weird Tales
Slot #11

zaterdag 12 september 2020, 20u 

Wegens ziekte zal Bjarne Devolder vanavond helaas niet kunnen spelen met Mijn Volk. Gregory Frateur zal samen met Pieter Theuns van B.O.X. een langere set spelen van 20u - 21u, gevolgd door A Preview: Weird Tales van Nona Demey Gallagher, Mats Vandroogenbroeck & Timo Sterckx.

Nona Demey Gallagher, Mats Vandroogenbroeck & Timo Sterckx / Krapp | A Preview: Weird Tales

Mats, Timo en Nona geven een eerste aanzet van hun volgende voorstelling: Weird Tales. Ze brengen enkele claustrofobische beelden, teksten en gedichten geïnspireerd op de old english poets: Mary en Percy Shelley, Lord Gordon Byron en dokter John Polidori.

Bjarne Devolder / SKaGeN | Mijn Volk

Geïnspireerd door Smalltown boy van Falk Richter creëerde Bjarne in samenwerking met Naomi Velisariou de voorstelling Mijn Volk. Samen maakten ze het coming of age verhaal van een homoseksuele jongen, Luca, die opgroeide in een homofobe omgeving en als gevolg ervan een enorme zelfhaat heeft ontwikkeld.

Gregory Frateur

Gregory Frateur, zanger en frontman van Dez Mona, de band die hij in 2003 oprichte samen met contrabassist Nicolas Rombouts. Gregory Frateur is gekend om zijn aanzienlijk stembereik en brengt jazz, softrock en gospel. Samen met Pieter Theuns van B.O.X speelt hij een live set op de nieuwe Montyplanken. 

Krapp - Weird Tales
bjarne-devolder-mijn-volk.jpg
gregory-frateur-pieter-theuns.jpg
Slot #12

zaterdag 12 september 2020, 22u

Mokhallad Rasem & Kuno Bakker / Toneelhuis & Dood Paard | De verse tijd

Eindelijk is deze succesvolle samenwerking (geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2019 en genomineerd voor de Regieprijs 2019) te zien in de Monty. Mokhallad Rasem (Toneelhuis) en Kuno Bakker (Dood Paard) voeren een reeks dialogen over hun verhouding met elkaar en hun omgeving. Humoristisch én pijnlijk, poëtisch én banaal, ontroerend én absurd. 

In een reeks van korte gesprekken over zeer uiteenlopende en onverwachte onderwerpen, tasten de twee mannen af waar hun levens elkaar raken en verrijken, en waar ze elkaar misschien met rust moeten laten. Een bij tijd en wijle hilarische zoektocht van twee dolende zielen naar common ground.

"Een ode aan een gelijkwaardige uitwisseling van ideeën" ★★★★ NRC

UPDATE • Door de impact van het coronavirus op de reismogelijkheden van de Nederlandse gezelschappen werd de voorstelling Reigen van Dood Paard & De Warme Winkel afgelast. Dit slot wordt ingevuld door De verse tijd van Mokhallad Rasem & Kuno Bakker / Toneelhuis, die verhuizen van slot #14 naar slot #12. Tickethouders worden persoonlijk op de hoogte gebracht. 

mokhallad-rasem-kuno-bakker-de-verse-tijd.jpg
mokhallad-rasem-kuno-bakker-de-verse-tijd.jpg
mokhallad-rasem-kuno-bakker-de-verse-tijd.jpg
Slot #13

zondag 13 september 2020, 20u

Compagnie de KOE | ACHTER/AF

Mogen we al terugkijken, of is het nog te vroeg? Mogen we ons al een beetje met onszelf verzoenen? En is het eigenlijk wel zo’n goed idee om achterom te kijken? Kan dat eigenlijk wel: tegelijk achteromkijken en vooruitgaan? Hebben we liever een fantasie over wat zal komen, dan een herinnering aan hoe het was? In ACHTER/AF kijken we niet alleen terug op onszelf, maar ook op het terugkijken zelf.

ACHTER/AF is de voorstelling na de voorstelling. Een voorstelling die niet is gespeeld, maar is beschreven. In een boek. Het Koeboek. Een boek over 30 jaar de KOE. Dat boek hadden we nodig om er een voorstelling rond te kunnen maken. Een boekvoorstelling dus. Maar dan in een nagesprek.

ACHTER/AF is een avond vol herinneringen en hernemingen, vol confessies en conferences, vol oude liefdes, liederen, plannen en oud zeer. Met daar doorheen het steeds omslachtigere relaas van wat we al die jaren eigenlijk bedoelden.

de-koe-achteraf.jpg
met dank aan het Relance-cultuur programma van de Stad Antwerpen
stad_1.png