SAMAH HIJAWI | Kitchen | Monty

Samenspraak - SAMAH HIJAWI

Kitchen. Table.

donderdag 14 december 2023, 19:00

14-12-2023 19:00 ticket

In Kitchen. Table. neemt kunstenaar Samah Hijawi ons mee in de liefde en nieuwsgierigheid voor eten. In haar langdurige project onderzoekt ze de verschuiving van voedselpraktijken door handel en migratie. 

We zitten samen aan tafel voor een maaltijd met oude, klassieke én hedendaagse recepten geïnspireerd op drie planten, die ons een dieper inzicht geven in de achterliggende politiek van het voedsel op onze tafels. De dinner-performance start met Za'atar, een bescheiden oost-mediterraan kruidenmengsel, en de drie basisingrediënten die nodig zijn om het te maken: sesam, oregano en sumak. Met deze drie kruiden als uitgangspunt verweeft Samah de verhalen, de mensen, de landschappen en de recepten die kunnen worden getraceerd door de levenslijn van deze planten te volgen. Ze nodigt ons uit om de planten fysiek en van dichtbij te bekijken, en te leren over hun astrologische connectie met de hemellichamen en planeten. 

Kitchen.Table._Hijawi_announcement
Kitchen.Table._Hijawi_c_CatarinaSantos1
Kitchen.Table._Hijawi_c_CatarinaSantos2
Kitchen.Table._Hijawi_c_CatarinaSantos3
Kitchen.Table._Hijawi_c_CatarinaSantos4
Kitchen.Table._Hijawi

Over Samah Hijawi 

Samah Hijawi is beeldend kunstenaar, astrologe, onderzoeker en curator van Palestijnse afkomst. Haar werk behandelt thema’s als trauma en dislocatie in het Midden-Oosten, en is steeds diep geworteld in historishce verhalen die worden gebruikt worden om ons hedendaagse leven opnieuw te verbeelden. Haar werk werd onder andere getoond in o.a. het MoMa (New York), Haus Der Kulturen Welt (Berlijn) en het Beirut Art Center. Hijawi is ook onderzoekster aan de ULB. 

Credits

Productie Kunstenwerkplaats
Met ondersteuning van Beursschouwburg, VIERNULVIER, Kaai Theater, A.M. Qattan Foundation (Palestina), WPZimmer
Gefinancierd door VG en VGC
 
Foto's website Catarina Santos