Schrijversgevang | Monty

Schrijversgevang #1

zondag 21 september 2008, 20:30

schrijversgevang (o.; g.mv.) (mont.) [van schrijven en vangen]: ruimte waarin schrijvers, al dan niet vrijwillig, in verzekerde bewaring gehouden worden en aangemaand tot het produceren van één theatertekst op één week tijd: Wij zouden allemaal in 't schrijversgevang zitten. Tesamen. 't Zou proper zijn! (Hugo Claus)

Drie schrijvers. Eén ruimte: de studio op het dak van Monty. Elk hebben ze er een hoek met een bed en een bureau. En één week de tijd. Want op vrijdag kloppen drie gezelschappen op de deur.

Monty stelden drie theaterauteurs een bijzondere uitdaging voor: een week lang binnen de muren van het theater verblijven, en er op die beperkte tijd een nieuwe tekst schrijven. Een prikkelende impuls geven aan de Nederlandstalige theaterliteratuur, dat is het opzet van dit buitenissige project. Laura van Dolron, Jeroen Perceval en Joost II Sickenga gingen op de uitnodiging in.

Op maandag treden ze binnen in het Schrijversgevang. Vrijdagavond komen ze opnieuw naar buiten, en overhandigen het resultaat van één week schrijven aan drie theatercollectieven. Vanaf dan zijn hun teksten volledig in de handen van de acteurs van ’t Barre Land, FC Bergman en STAN. Hun eerste montage tonen zij zondagavond aan het publiek.