Schrijversgevang (16-22) | Monty

Schrijversgevang #6

zondag 22 september 2013, 20:30

€12 | €10 | €8

schrijversgevang (o.; g.mv.) (mont.) [van schrijven en vangen]: ruimte waarin schrijvers, al dan niet vrijwillig, in verzekerde bewaring gehouden worden en aangemaand tot het produceren van één theatertekst op één week tijd: Wij zouden allemaal in 't schrijversgevang zitten. Tesamen. 't Zou proper zijn! (Hugo Claus)


Drie beloftevolle theaterauteurs laten zich een week lang opsluiten in Monty. Op vijf dagen tijd moet ieder van hen op de proppen komen met een nieuwe, afgewerkte theatertekst. De pennenvruchten worden op het einde van de week, vers van de pers, opgevoerd door drie doorwinterde gezelschappen. Gekruid met de nodige dosis deadline-adrenaline voor auteurs én acteurs levert dit steevast verfrissend theater op.


Monty lanceerde dit experiment in 2008. Intussen groeide het Schrijversgevang uit tot een vaste traditie. Het opzet van dit project? Een prikkelende impuls geven aan de Nederlandstalige theaterliteratuur en beloftevol schrijverstalent stimuleren.

Dit jaar laten Roy Aernouts, Gökhan Girginol en Enver Husicic zich in Monty interneren om vanaf 16 september een week lang gedisciplineerd te schrijven. Zondag 22 september vertalen de rasacteurs van LAZARUS, de Roovers, en het Echt Antwaarps Teater de gloednieuwe teksten van het schrijverstalent op scène.

In tegenstelling tot de vorige edities, geven we de auteurs dit keer geen thema’s, sleutelwoorden of constellatie van personages mee. Wel krijgen ze enkele objecten. Turkse yoghurt, zeep uit Aleppo, kaartjes met internationale contactgegevens en stadsplannen zijn de ingrediënten die de schrijvers op weg moeten helpen met hun verhaal. 
 teksten Roy Aernouts, Gökhan Girginol, Enver Husicic | spel LAZARUS, de Roovers, Echt Antwaarps Teater | MontyProductie | coproductie Vlaams-Nederlands Huis deBuren


 

Roy Aernouts studeerde aan Studio Herman Teirlinck. Afgelopen jaren richtte hij zich voornamelijk op zijn muzikale solovoorstellingen de Parabel van het probleem en Alles Altijd en Overal waarmee hij in 2007 zowel de jury- als de publieksprijs wegkaapte op het Leids Cabaret Festival. In 2012 verscheen bij PIAS zijn eigenzinnige cd-debuut De Basis Is Weg, geproduceerd door Tom Pintens. In 2013 richtte hij samen met Bert Haelvoet het nieuwe collectief BERT of ROY op. Begin september brachten ze zijn gloednieuwe dialoog Iets Niet op scène.

De Nederlander Enver Husicic schreef al teksten voor groepen zoals Het Zuidelijk Toneel, Growing Up in Public, Orkater en het Syndicaat. Seksueel verlangen, liefde, dood, beeldenrijke poëzie en humor komen vaak terug. Onder begeleiding van Edward Albee (Who’s Afraid of Virginia Woolf), schreef hij de Bloedzone, een stuk over een fictieve gedoogzone voor geweld. Enver noemt zichzelf een method schrijver. Zo dook hij onder in de Amsterdamse daklozenwereld (voor Joos) en zocht hij contact met de harde kern van Feijennoordsupporters (voor de Bloedzone).

Gökhan Girginol studeerde in 2012 af aan het Brusselse RITS met Woyzeck Serdi Faki, een originele benadering van de klassieker Woyzeck. In het voorjaar van 2013 werkte hij mee aan Wachten. Voor dit festival nodigde Mokhallad Rasem diverse theatermakers uit om een hedendaagse blik te werpen op Becketts Waiting for Godot in het Toneelhuis. Momenteel werkt hij in Genk aan het sociaal-artistieke theaterproject Herzaman. 


 

De gloednieuwe teksten op scène

Vrijdag 20 september dienden de schrijvers hun teksten netjes op tijd in en werden de stukken verloot onder de gezelschappen. Het programma van 22 september zag er als volgt uit: 

  • Gökhan Girginol | NIE MAN>D | door Charlotte Vandermeersch, Günther Lesage, Ryszard Turbias en Joris Van den Brande (LAZARUS) 
  • Roy Aernouts | PATROON | door Sara De Roo (tg STAN), Sofie Sente, Sara De Bosschere en Luc Nuyens (de Roovers)
  • Enver Husicic | Diep in de yoghurt | door Sven De Ridder, Vicky Florus, Brik Van Dyck en Luc Verhoeven (Echt Antwaarps Teater)
     
Roy Aernouts en Enver Husicic lieten hun teksten na voor ons. Lees hier PATROON - tekst voor 4 Turken en Diep in de yoghurt.