Schrijversgevang | Monty

Schrijversgevang #5

zondag 16 september 2012, 20:30

schrijversgevang (o.; g.mv.) (mont.) [van schrijven en vangen]: ruimte waarin schrijvers, al dan niet vrijwillig, in verzekerde bewaring gehouden worden en aangemaand tot het produceren van één theatertekst op één week tijd: Wij zouden allemaal in 't schrijversgevang zitten. Tesamen. 't Zou proper zijn! (Hugo Claus)

Drie auteurs verblijven een week binnen de muren van Monty en moeten op die tijd met een nieuwe theatertekst op de proppen komen. In 2008 lanceerde de Monty dit experiment en intussen groeide het Schrijversgevang uit tot een vaste traditie.

De jonge auteurs, die de Monty en cours de route zijn tegengekomen, laten zich vijf dagen lang opsluiten in het gebouw, om op het einde van een werkweek elk een afgewerkte theatertekst te presenteren. Die wordt dan op zondag meteen, vers van de pers, opgevoerd door enkele meer of minder ervaren acteurs. Het doel? 'Aanstormend toneelschrijftalent steunen en de aandacht vestigen op het belang van theaterliteratuur'. Gekruid met de nodige dosis deadline-adrenaline voor auteurs én acteurs levert dit steevast verfrissend theater op.Dit jaar worden Tom Struyf, Freek Vielen en Rebekka De Wit als auteurs van dienst gedwongen een week lang gedisciplineerd te schrijven. De gezelschappen Zuidpoolhet KIP en Toneelhuis lenen hun rasacteurs uit om de pennevruchten van dit jonge talent naar de scène te vertalen.

Toneelhuis: Marc van Eeghem, Katleen Daemen, Joke Sluydts en Kevin Janssens.
theater Zuidpool: Sofie Decleir, Koen Van Kaam, Katrin Lohmann en Jonas Vermeulen.
het KIP: Ineke Nijssen, Yahya terryn, Oliver Roels, Hendrik Van Doorn, Johan Knuts en Gilles De Schryver.

 

Zaten eerder al in het Schrijversgevang: Laura Van Dolron (ontsnapt), Jeroen Perceval, Nico Boon, Joost II Sickenga, Barbara Claes, Stefanie Claes, Bo Tarenskeen, Michiel Lieuwma, Myriam Boolsen, Jibbe Willems, Marino Thijssen, Uamungo Cornelis

Speelden eerder al teksten uit het Schrijversgevang: Stan, Wunderbaum, ’t Barre Land, SKaGeN, De Roovers, Lazarus, FC Bergman, Compagnie Barbarie, Bühnehasen