Schrijversgevang | Montyproductie | Monty

Schrijversgevang #11 op scène | Montyproductie

zondag 16 september 2018, 20:30

Drie schrijvers. Eén ruimte: de studio op het dak van Monty. Elk hebben ze er een hoek met een bed en een bureau. En één week de tijd. Want op vrijdag kloppen drie gezelschappen op de deur.

Monty stelt drie theaterauteurs een bijzondere uitdaging voor: een week lang binnen de muren van het theater verblijven. Op maandag treden ze binnen in het Schrijversgevang. Om zich vrij te kopen storten ze zich vijf dagen exclusief op het schrijven van een gloednieuwe theatertekst.

Vrijdagavond komen ze opnieuw naar buiten, en overhandigen het resultaat van een week schrijven aan drie gerenommeerde theatergezelschappen/makers. Een loting beslist wie welke tekst krijgt. Vanaf dan zijn hun teksten volledig in de handen van de acteurs. Hun eerste montage tonen zij zondagavond voor publiek.

Dit zijn de schrijvers:

  • Matthias Hellemans (1989)

Matthias studeerde Journalistiek en Drama-Woordkunst in Antwerpen. Hij werkte zowel voor televisie, film als theater. 

In 2018 debuteerde hij met de theatertekst Het is niet elke dag dat we nodig zijn. Het vervolg brengt hij in 2019 op de planken, met de nieuwe theatergroep de.ploeg. En, hij heeft ook een hond. Casper. Het is zijn trouwste vriend en eerste lezer. 

  • Jaouad Alloul

Jaouad is acteur, muzikant en danser. Kielse rat met roots uit Marokko en een zoete achtergrond als patissier.

Hij zette zijn eerste grote stapjes op het podium als Drag Queen, hiermee wakkerde hij zijn liefde voor performen aan.  Na zijn deelname in 2013 aan The Voice van Vlaanderen, met Alex Callier als coach, had hij de smaak en de drive echt te pakken.  Deze gender bender voelt zich als een vis in het water op het podium en is van alle markten thuis.

Hij ging in première met zijn monoloog Zeemeermin als work in progress tijdens het Mestizo Arts Festival 2017 en mocht als jonge maker deze presenteren tijdens het Villanova festival 2018. Momenteel tourt hij hiermee op Vlaamse en Brusselse scholen om een stem te geven aan leerlingen die met hun identiteit worstelen.

Zijn hobby’s zijn bikram yoga, touwtje springen en chocolate bliss balls maken.

  • Xandry van den Besselaar (1989)

Xandry studeert dit jaar af aan de opleiding Woordkunst met de theatertekst Een gevecht. In de eerste plaats met onszelf. Daarvoor behaalde ze haar Bachelor Theater- Film- en Televisiewetenschappen in Utrecht en deed de Duale Master Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze liep stage dramaturgie bij Toneelgroep Amsterdam en het Nationale Theater in Den Haag, voordat ze naar Antwerpen vertrok. In 2016 won Xandry de NTR Radioprijs met haar radiodocumentaire De regen die naar boven valt.

Jury en koffie

Theatermaker en auteur Marjolijn van Heemstra, theateruitgever Paul Verrept en actrice en maker Margijn Bosch selecteerden uit veertig inzendingen, drie namen. Tijdens het gevang ontfermen ze zich elk over een schrijver. Met een gesprek, raad of extra koffie.

EXTRA
Monty lanceerde dit experiment in 2008. Intussen groeide het Schrijversgevang uit tot een vaste traditie om een prikkelende impuls aan de Nederlandstalige theaterliteratuur te geven.

Lieten zich ook al opsluiten: Laura Van Dolron (ontsnapt), Jeroen Perceval, Nico Boon, Joost II Sickenga, Barbara Claes, Stefanie Claes, Bo Tarenskeen, Michiel Lieuwma, Myriam Boolsen, Jibbe Willems, Marino Thijssen, Uwamungu Cornelis, Freek Vielen, Rebekka de Wit, Tom Struyf, Roy Aernouts, Gökhan Girginol, Enver Husicic, Nele Vereecken, Rashid Novaire, Yonina Spijker, Frank Siera, Amina Belorf, Aurelie Di Marino, Carmien Michels, Ester Duysker, Mirke Kist, Michiel Cox, Gaea Schoeters, Moya De Feyter