SOTA OPEN MEETING #05 | Monty

SOTA Open Meeting #05

Landschapszorg? Een veldgesprek

dinsdag 10 mei 2022, 16:00

Waar moet het heen met ons kunstenveld? Het nieuwe Kunstendecreet beloofde zorg voor het landschap. Met eerlijke en faire kansen voor wie hier wortels wil slaan. Om samen tot een divers veld te komen, met de nodige uitstraling en aantrekkingskracht. 

De preadviezen in het kader van de structurele subsidieronde voorspellen slecht weer. Bij gebrek aan middelen en een noodgedwongen strenge beoordeling dreigen heel wat kunstorganisaties en kunstenaars uit de boot te vallen. En wie wel positief beoordeeld werd binnen het beschikbare budget, weet nog niet hoeveel middelen er uiteindelijk voor hen beschikbaar zullen zijn. 

Vanaf midden mei buigt de nieuwe Landschapscommissie zich over de vraag wie – met een veel te klein netje – nog op te vissen valt. Wat willen we deze raad samen meegeven? 

Op deze avond leggen we onze inzichten samen, als een soort multiperspectief over het landschap: wat staat er vandaag en morgen voor het kunstenlandschap op het spel? Waar dreigen er gaten te vallen? Welke bijwerkingen gaan de beslissingen hebben voor het bredere ecosysteem? En mocht er toch nog geld bijkomen: wat is dan prioritair? Gedeelde inzichten zijn de eerste stap.

Na een inleiding van het Kunstenpunt delen enkele observatoren uit verschillende deelsectoren hun bredere blik op de preadviezen: welke rode draden zien zij? In een plenair gesprek verzamelen we daarna samen materiaal voor een open brief met tien aandachtspunten voor de Landschapscommissie. Het is nog niet te laat…

Na 18u30 begeven we ons op weg naar het jaarlijkse oogstfeest van de Vlaamse Kunsten: de uitreiking van de Ultima’s, diezelfde avond in De Singel, 20 min wandelen van Monty.

Of je kan in Monty zelf aansluiten bij het Antwerpse Money Moment van Common Income, tussen 19u en 21u.