't Barre Land & Comp. Marius | Voor niks Umsonst | Monty

't Barre Land & Comp. Marius | Voor niks Umsonst

woensdag 14 september 2016, 20:30
donderdag 15 september 2016, 20:30

De romantische kijk op de rol van de kunstenaar ligt aan diggelen. Zelfverwezenlijking is niet langer een privilege van de kunstenaar; het is het credo van de moderne Westerse kapitalistische samenleving. Wat nu? Een komedie. De komedie van de vertwijfeling.

In het stuk Umsonst (voor niks) verlaten twee toneelspelers het provinciaalse toneelmilieu, voor de liefde en de roem, op de vlucht voor een fabriekseigenaar en een theaterdirecteur. Ze stranden in een hotel, waar ze zich afwisselend voor Italiaanse markiezen, Weense hoteleigenaren, obers en voor elkaar uitgeven. Ondertussen repeteren ze aan Die Räuber. Op het einde blijkt als klap op de vuurpijl hun virtuoze toneelspel voor niks geweest te zijn, umsonst!

Toneelschrijver Nestroy parodieert Schiller in het thema van de vrijheid: dat wil zeggen, in de poging te ontsnappen aan een kleinburgerlijke mentaliteit. Hij was de kwelgeest van de welgestelde burgerij. Speciaal voor zijn 19e eeuwse Weense publiek herschreef hij succesvolle Franse kluchten en voorzag hij ze van een existentiële laag.

Comp.Marius en ’t Barre Land, een kleine Hollands-Vlaamse toneelspelersliga; eerder maakten ze Henry IV (1997), Ernst of het belang van een ideale echtgenoot (2003) en Happy Days (2007). Na de samenwerking in Figaro (2014) schuift Jonas Vermeulen opnieuw aan voor de muziek, en voor het eerst als speler.

tekst Johann Nestroy | vertaling Czeslaw De Wijs | spelers Margijn Bosch, Czeslaw De Wijs, Anouck Driessen, Waas Gramser, Vincent Vanden Bergh, Kris Van Trier, Jonas Vermeulen | bewerking 't Barre Land, Comp.Marius | muziek Jonas Vermeulen | productie Jeroen Deceuninck

Een pure hommage aan het genre klucht. Mis het niet.- Groene Amsterdammer

Op een donkere dag van het winterfestival weten Comp. Marius en Het Barre Land met deze comedy of errors alvast een laaiend strovuurtje op te poken. - De Standaard