't Barre Land en Tijdelijke Samenscholing | Hin und Her | Belgische première | Monty

't Barre Land, Tijdelijke Samenscholing & co

Hin und Her

vrijdag 19 oktober 2018, 20:30
zaterdag 20 oktober 2018, 20:30

"Al mijn stukken zijn tragedies, het wordt alleen komisch, doordat het zo akelig is."
- Horvath

De gezelschappen 't Barre land en Tijdelijke Samenscholing bundelen hun krachten met de onafhankelijke toneelspelers Phi Nguyen, Yorke Mulder-Bhangoo en Sarah Jonker om voor het eerst in Nederland de politieke klucht van de staatloze schrijver Ödön von Horvath te spelen: HIN UND HER (1933). Een volksstuk - met zang - in twee bedrijven over de akelige absurditeit van de werkelijkheid. Want, zoals Horvath zelf zei: “Al mijn stukken zijn tragedies, het wordt alleen komisch, doordat het zo akelig is.”

HIN UND HER toont op een hilarische manier de uitzichtloze en absurde positie van de staatloze.

Het stuk speelt zich af tussen twee grensposten van de landen X en Y die met elkaar verbonden zijn door een houten brug over de grensrivier.
Ferdinand Havlicek is een ‘niemand’, een ‘vergissing’, een ‘ambtelijk geval’ die het ene land wordt uitgezet, en het andere land, dat juridisch gezien zijn vaderland is, niet naar binnen mag omdat daar zijn staatsburgerschap verlopen is. Hij pendelt heen en weer over de brug waar aan beide kanten grenswachters zitten die plichtbewust hun grenzen bewaken. Havlicek raakt in zijn grenzeloze existentie diep verstrikt in politieke machinaties, illegale smokkelaarspraktijken en klassieke liefdesgeschiedenissen.

In de pers

"Je schiet regelmatig in de lach tijdens theaterstuk Hin und Her, hoe triest de omstandigheden ook zijn." 
***** Volkskrant