Theater Antigone | Oeps, of het Groote Mondiale Taartgevecht in 17.5 burleske sketches | Monty

Theater Antigone | Oeps, of het Groote Mondiale Taartgevecht in 17.5 burleske sketches

donderdag 17 november 2016, 20:30

De mens heeft geen historisch bewustzijn, kreunde Goethe. l’Histoire se répète en de mens wil daar maar niet uit leren.

Jos Verbist en Raven Ruëll verdiepten zich twee jaar lang in de geschiedenis van de Groote Oorlog. Ze concludeerden dat deze eigenlijk nooit is opgehouden; in de huidige conflicten spelen dezelfde machten en belangen van weleer. Strategische plekken in het Midden-Oosten blijven bevochten; het Oosten staat opnieuw voor een stuk in brand, met grote gevolgen voor alle contreien.

In Oeps, of het Groote Mondiale Taartgevecht in 17.5 burleske sketches voert Theater Antigone de befaamde War Rooms op, waar steeds weer dezelfde beslissingen worden getroffen en oorlogsintenties worden omgezet in daden. Een eindeloze en uitzichtloze carrousel van geopolitieke spelletjes waarvan de details vervagen en die terug te voeren is tot één langgerekt groot taartgevecht.

In de stijl van onder meer Dr. Strangelove van Stanley Kubrick en Shit Happens van David Hare wordt Oeps… geen loodzwaar torsen van een vreselijke geschiedenis, maar een bijtende satire die toont wat we steeds weer lijken te vergeten.

van en met David Dermez, Eléna Doriatitto, Hanne Machielsen, Tim Natens, Gorges Ocloo, Benjamin Op de Beeck, Hannes Reckelbus, Raven Ruëll, Kirsten Vanden Hoorn, Jos Verbist en Sophie Warnant | scenografie Giovani Vanhoenacker | kostuums Inge Büscher | dramaturgie Karel Vanhaesebrouck | beeld en film Peter Monsaert | productie Theater Antigone | met de steun van GoneWest

"-een van de allerbeste voorstellingen van 2016-
Als u dit jaar maar een keer naar het theater wilt of kunt, kiest u dan voor deze voorstelling, alstublieft. Jaja, de titel met die 'oeps' en dat 'taartengevecht' klinkt wat onnozel maar de voorstelling is dat hoegenaamd niet. Aan het letterlijke taartengevecht en de sketches zijn de makers nooit echt toe gekomen. Want het figuurlijke taartengevecht dat de wereldpolitiek is, nam alle tijd en aandacht in beslag."
Els van Steenberghe - Knack ****

"Grappig en met verve gebracht" - De Morgen ***

"Documentair theater, maar bovenal een eclatante bom" - De Standaard ****

Beluister het interview op radio 2.